Aterizare de urgență pe aeroportul Otopeni, după o alertă de febră tifoidă

Data actualizării: Data publicării:
avion Turkish Henri Coanda sursa telespectator 180918

Alertă pe Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti. Un avion care venea de la Istanbul a aterizat de urgenţă, marţi seara, după ce unui pasager i s-a făcut rău. Bărbatul, cetăţean român, a suferit de febră tifoidă în urmă cu o lună şi jumătate. Aeronava a fost direcţionată într-o zonă mai puţin folosită a aeroportului iar ceilalţi 193 de pasageri şi echipajul au aşteptat la bord până când medicii au ajuns la concluzia că nu există un risc de transmite a bolii. Bărbatul care se simţea rău a fost internat la Spitalul Victor Babeş din Capitală.

ACTUALIZARE. Precizările Ministerului Sănătății:

În urma unui apel primit la 112 în cursul acestei seri, a fost anunţat că un pasager aflat la bordul unei aeronave care urma să aterizeze pe Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti prezintă simptome de febră tifoidă. Sub coordonarea directă a ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, şi a dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, care s-au deplasat la aeroport, echipa Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov a demarat procedurile care se impun în astfel de situaţii. Din echipa prezentă la aeroport a făcut parte şi Ion Iordănescu, secretar de stat la ministerul Transporturilor. În urma acestor proceduri s-a constatat că pasagerul suferise de febră tifoidă cu o lună în urmă şi este negativat, neexistând riscul de transmitere a acestei afecţiuni. Pasagerul, care acuza o stare de slăbiciune, a fost extras din aeronavă şi transportat cu o ambulanţă la Spitalul Victor Babeş în Capitală pentru stabilizare”.


ACTUALIZARE. Reacția Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti:

„Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a fost sesizată, astăzi, 18 septembrie 2018, cu privire la existenţa, la bordul unei aeronave a companiei Turkish Airlines, a unui pasager cu simptome de febră tifoidă.

Conducerea CNAB a dispus imediat măsuri de urgenţă, conform unei proceduri speciale pentru asemenea situaţii, aeronava fiind izolată, iar cei 194 de pasageri rămânând la bordul acesteia până la sosirea echipei medicale a Direcţiei de Sănătate Publică, care a dispus măsurile specifice. În urma verificărilor de specialitate, cetăţeanul român suspect de febră tifoidă a fost transferat la spital, iar ceilalţi 193 de pasageri au fost debarcaţi în condiţii de siguranţă, fără risc de contaminare.

Aeronava a aterizat la orele 19:45, din direcţia Istanbul, cu destinaţia Bucureşti.”


ACTUALIZARE. Bărbatul a fost dus la spitalul Victor Babeș, după ce un medic a constatat că nu există niciun pericol pentru ceilalți pasageri, a spus la Digi24 șeful DSU, Raed Arafat. 

Acesta a explicat de unde a pornit alerta: soția bărbatului a sunat la 112 și a solicitat o ambulanță, spunând că soțul ei se întoarce din Africa, unde a fost diagnosticat cu febră tifoidă. S-a întâmplat însă în urmă cu o lună, iar bărbatul a primit tratament acolo, a adăugat Arafat.

Acesta a mai spus că pasagerii au fost debarcați.


O aeronavă Turkish Airlines care a plecat de la Istanbul și a aterizat pe Otopeni la ora 19 și 55 de minute, cu 194 de pasageri la bord, a fost blocată pe aeroport timp de câteva ore, din cauza unui pasager suspect de febră tifoidă. Aeronava a fost izolată până când s-a constatat că ceilalți pasageri nu sunt în pericol.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și șeful DSU au mers la aeroport pentru a examina situația.

Mai multe echipaje de urgență îi acordă îngrijiri medicale pasagerului. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri