BONTON. Berti Barbera: Nu cred în politețea impusă

Data publicării:
03032013 20berti-52647

Întrebat ce mai înseamnă cei şapte ani de acasă, Berti Barbera a spus că sunt esenţiali, în măsura în care părinţii ştiu să insufle copiilor lucrurile cu adevărat importante: „Foarte mulţi se laudă cu copiii lor: au cei șapte ani de acasă! Adică spun bună ziua, sărut-mâna, se îmbracă cuviincios şi îngrijit, ţin lucrurile în ordine. Total insuficient dacă acel copil nu înţelege că lucrul ăla nu trebuie să îl facă numai pentru el, ci că lucrul ăsta este un semn absolut distinctiv al oricărui om care îşi doreşte să se integreze între ceilalţi. O educaţie integrală în care copilul pe lângă faptul că este învăţat ce să spună şi ce să facă să înţeleagă de ce face lucrul ăsta. Cei șapte ani sunt foarte importanţi, pentru că sunt cei mai influenţati de părinţi”, a subliniat el.

Artistul a spus că nu crede în politeţea impusă ci, mai degrabă, în efortul de a-l înţelege pe cel de lângă noi: „Nu cred în politeţea impusă, cred în politeţea care vine natural cu sentimentul nobil al iubirii şi al înţelegerii faţă de celălalt. Dacă eu nu am nimic cu tine şi tu nu-mi pui nimic în pericol, nu am de ce să fiu mitocan. Între noi doi există o relaţie echilibrată... aia e de fapt politeţea în a înţelege şi a accepta faptul că e loc şi pentru tine şi că noi doi potenţial din start nu suntem duşmani, dimpotrivă, suntem fraţi.”

La capitolul modele, Berti Barbera spune că, în afara familiei, cel mai mult pentru el a însemnat relaţia cu Florian Pitiş, care i-a fost şi profesor. „Am avut modele, pentru că fără ele, probabil, nu aş fi putut să-mi permit să deschid gura în faţa unui om. Cu siguranţă familia, părinţii, bunicul meu a fost un om foarte bun, toţi bunicii mei au fost de o bunătate ...incredibilă. Am avut parte de bunăvoinţă în interiorul casei pentru a face diferenţa cu cruzimea care se petrecea afară. Aşa mi-am dat seama că am o familie bună, dându-mi seama de cruzimea si de haosul de afară....A urmat facultatea,unde am avut practic cea mai importantă influenţă din afara familiei şi anume Florian Pitiş, care mi-a fost profesor doi ani şi la care ţin foarte mult. Şi dacă ar mai fi trăit v-aţi fi dat seama ce vreau să preiau şi să continui de la el”, a explicat muzicianul.

Ce i-ar plăcea să i se întâmple mai des pentru a simţi că trăieşte într-o lume în care mai există normalitate? „Mai în glumă, mai în serios, mi-ar plăcea să am măcar o dată pe lună un asemenea interviu, pentru care eu vă mulţumesc”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri