CAMERA ASCUNSĂ. Atacatorul din Militari ar fi scos pistolul într-un mall în urmă cu două săptămâni

Data publicării:
atactor

„Preferată este arma de tip boc. Adică două ţevi alipite pe plan vertical. Cel mai preferat calibru este calibrul 12”, explică Liviu Victor Marin, administrator magazin arme.

O astfel de puşcă letală avea în proprietate şi bărbatul care a comis atacul din cartierul Militari de sâmbătă seară. Este deţinător legal de puşcă de vânătoare şi de armă neletală. Şi-a făcut dosarul pentru achiziţionarea armei, iar autorităţile i-au dat permisul fără prea multe probleme. La fel şi tatălui său. Normele de deţinere ale unei astfel de arme sunt accesibile oricui.

„Trebuie să-şi facă un certificat medical, să treacă un test psihologic, să aibă cazierul curat, să plătească anumite taxe. Odată ce are documentele astea, depune o cerere la unitatea de poliţie de care aparţine. În termenul legal de maxim 45 de zile îşi poate obţine autorizaţia de cumpărare. În cazul în care doreşte armă letală îi mai trebuie o şcoală de arme şi muniţii. Această şcoală de arme şi muniţii se face în regim privat”, mai spune Liviu Victor Marin.

În România sunt 117.000 de posesori de arme letale, dintre care peste o sută de mii deţin puşti de vânătoare.

O puşcă de vânătoare de calibrul 30 poate fi cumpărată de orice român din ţară. La fel şi celelalte puşti de vânătoare din categoria letale. Singura condiţie este ca cel care cumpără să fie membru al unei asociaţii de vânători sau de colecţionari de arme.

Înainte de a da cuiva acceptul de a deţine o armă, se face verificarea în teren. Vecinii sunt întrebaţi de poliţişti despre trecutul viitorului proprietar de armă pentru a vedea dacă acesta este recalcitrant. În blocul familiei atacatorului, vecinii spun că în zonă era mereu scandal.

Când îi vedem întoarcem capul în altă direcţie. (Reporter: S-au mai bătut pe stradă?) Da, în fața blocului, acum un an şi jumătate. În Afi (n.r. - mall), cu două săptămâni înainte a făcut scandal, a scos pistolul”, spune unul dintre vecini.

În motivarea judecătorilor se arată că atacatorul a tras de la mică distanţă şi astfel se explică gravitatea rănilor în cazul celor trei persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri