Cântărețul Randi este urmărit penal pentru evaziune

Data publicării:
12032013 20randi 2017-54400

Cântăreţul este suspectat că ar fi organizat mai multe evenimente şi nu ar fi plătit taxele către stat. Poliția a început urmărirea penală împotriva lui Randi și a fratelui său.

„Încă nu ştim (ce s-a întâmplat n.r.). Am înregistrat absolut tot şi nu avem nimic de ascuns, o să colaborăm, dar deocamdată nu ştim de ce suntem învinuiţi”, declara marți dimineață Alexandru Ropcea, fratele lui cântărețului.

Alexandru Andrei Ropcea a fost reţinut marți pentru acuzaţii de evaziune fiscală. Miercuri dimineață va ajunge la Parchetul Ilfov, va fi din nou audiat, apoi dus în instanță cu propunerea de arestare preventivă. Acesta riscă până la 15 ani de închisoare.

Se pare că cei doi, care dețin o firmă deorganizare evenimente și impresariat artistic, iar ei nu treceau în evidențele contabile decât avansul. Costul unui eveniment organizat de ei se ridica la 10.000-15.000 de euro, iar avansul primit era de 1.000-1.500 de euro.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Ilfov, Claudia Alina Burada, a oferit mai multe detalii despre acțiunea din această dimineață.

„Persoanele în cauză sunt suspectate de evaziune fiscală. În perioada 2011-2012, prin intermediul unei societăți comerciale, acestea au organizat diverse evenimente private fără a încasa veniturile încasate și, implicit, fără a plăti datoriile către stat. Prejudiciul este de aproximativ 100.000 de euro. Este vorba de două persoane, administratorul firmei respective, precum și un împuternicit”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Ilfov.

Impozitarea artiștilor, problemă fără soluții

Nu este prima data când autorităţile privesc înspre banii artiştilor din România. În 2010 s-a vorbit mult despre impozitarea veniturilor obţinute de cântăreţi la diferite evenimente particulare, doar că proiectul a murit în faşă.

Cred că s-ar putea stabili nişte cote de piaţă, pe categorii, pe baza cărora să se stabilească şi acest impozit forfetar. Ar fi foarte simplu. Fiecare artist are o cotă de piaţă. Ar trebui impozitaţi pe baza acestei cote”, a mărturisit impresar Anca Lupeş.

Este exemplul folosit în străinătate, acolo unde, indiferent de evenimentele la care participă, artiştii plătesc taxe către stat în funcţie de cota de piață pe care o au. În România, autorităţile spun că anual milioane de euro intră În buzunarul unor cântăreţi, după ce aceştia câștigă sume fabuloase la petreceri private și nu le declară.

La noi în România cred că sunt nume mai grele care ar trebui daţi ca exemplu”, s-a apărat Ovidiu Cernăuțeanu, fost reprezentant al României la Eurovision.

Reprezentantii Fiscului nu au reuşit însă până acum să stabilească o procedură clară, care să controleze veniturile artiștilor în urma diverselor evenimente la care participă.

„Mi se pare de prost gust să vrei să impozitezi pe un solist vocal, compozitor, crezând că aşa îţi acoperi erorile pe care le-ai făcut”, este de părere Mădălin Voicu.

După ce autorităţile au anunţat că vor să impoziteze veniturile cântăreţilor, mulţi dintre ei, în special cei care cântă manele, şi-au infiinţat firme prin care să-şi declare veniturile. Doar că acestea sunt mai mult formale, cred inspectorii ANAF.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri