Casa Nenițescu, un monument în paragină. Clădirea de patrimoniu a fost golită de mobilier și distrusă

Data publicării:
casa-1

Pe strada Şcoalei, la numărul 8, trecătorul descoperă o frumoasă casă în stil neoromânesc, ridicată la începutul secolului trecut. Aici a locuit familia savantului Costin Neniţescu, unul dintre cei mai importanţi chimişti români. Casa este acum în proprietatea unei firme spaniole, care a scos-o la vânzare. În ultimii ani, clădirea s-a deteriorat.

Dar înainte să ajungă în proprietatea firmei cu pricina, casa a aparţinut urmaşilor familiei. Sanda Teodorini este nepoata savantului Neniţescu. Rămăsese singurul locatar şi spune nu putea întreţine o casă care în vremurile bune adăpostea două familii. Aşa că a vândut-o acum 5 ani, dar nu fără regrete. „Eram mulţi în casă. Părinţii mei, sora mea, unchiul meu la parter cu familia lui, dar încet, încet am rămas singură. M-am născut acolo şi am stat 70 şi ceva de ani”, spune Sanda Teodorini.

După vânzare, soarta clădirii avea să se schimbe radical.

În 2007, în casă mai erau încă mobilele şi decoraţiunile care făcuseră renumele locului. Ministerul Culturii clasează clădirea ca obiect de patrimoniu abia în mai 2010. Prea târziu însă, pentru că în doar trei ani casa a fost vandalizată, distrusă şi golită.

O bibliotecă faimoasă şi zeci de obiecte de artă alese de oameni care ştiau să le preţuiască au căzut pe mâna hoţilor. 

Trecută azi pe lista clădirilor de patrimoniu, casa nu mai poate fi demolată cu uşurinţă şi mai are o speranţă. Să reziste până când va cădea în mâini binevoitoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri