Completul care judecă mâine eliberarea lui Adrian Năstase e incert

Data publicării:
17032013 20nastase 20stefan 20ene-55300

Actualizare 14:00: Cei doi fii ai lui Adrian Năstase au plecat de la penitenciar, după o vizită de două ore. Dana Năstase i-a transmis printr-o scrisoare fostului premier că îl așteaptă acasă.

Actualizare 12:20: Fiul cel mare al lui Adrian Năstase a ajuns la Penitenciarul Jilava.

El i-a adus lui Adrian Năstase fotografii de la lansarea de ieri și mesaje de la cei prezenți, dar și un mesaj de la Dana Năstase.

Lansare de carte în absența autorului

Sâmbătă, lansarea volumului scris de Adrian Năstase în penitenciar s-a derulat sub semnul deciziei care urmează a fi luată de instanţă pe tema libertăţii fostului premier. Invitaţii au subliniat condiţiile dificile în care Adrian Năstase a realizat lucrarea.

„Este un volum, este o cercetare care e remarcabilă, date fiind toate condiţiile acestei apariţii, este remarcabilă din punct de vedere în primul rând al actualităţii ei”, a spus Raluca Beşteliu, profesor universitar.

Volumul „Reprezentarea României la Uniunea Europeană în contextul reglementărilor interne și europene” a fost scris de Adrian Năstase în 90 de zile, timp în care a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava. Graţie acestui volum, catalogat drept lucrare ştiinţifică, pedeapsa lui Adrian Năstase a fost redusă cu 45 de zile.

Completul de judecată, incert

Fiul cel mare al lui Adrian Năstase a cerut în cursul zilei de ieri conducerii Penitenciarului Jilava pentru a-l putea vizita astăzi pe fostul premier.

Ar putea fi ultima vizită pe care fostul premier o primește în penitenciarul Jilava. Adrian Năstase ar putea părăsi mâine închisoarea.

Sunt voci care spun că strategia de apărare a fost dată peste cap deoarece în urmă cu câteva zileprocurorii DNA au ridicat două judecătoare de la Tribunalul București pentru că ar fi luat mită.

Aceste judecătoare ar fi trebuit să judece și recursul lui Adrian Năstase, dar dosarul a fost repartizat unui alt complet de trei magistrați. Și la acest complet de judecată par să fie probleme. Una dintre judecătoare, Ioana Șipoteanu, apare în interceptările publicate în presă în legătură cu cele două judecătoare arestate și, potrivit înregistrărilor, ar putea fi bănuită că și la ea ar fi ajuns o parte din mită.

Pe de altă parte, soțul unei alte judecătoare din completul care va judeca luni recursul DNA a fost condamnat definitiv într-un dosar instrumentat tot de procurorii DNA.

În aceste condiții, judecarea recursului DNA la eliberarea fostului premier ar putea fi amânată. În cazul în care recursul este admis, atunci Adrian Năstase va primi un nou termen pentru a depune o nouă cerere de eliberare. În fine, în cazul în care recursul DNA este respins, fostul premier va fi eliberat imediat.

Laura Ștefan: Mai grav este că se poate manipula procedura de repartizare a dosarelor

Expertul anticorupție Laura Ștefan a declarat la Digi24 că lucrul cel mai grav care se desprinde din cazul celor două judecătoare arestate este că se poate manipula procedura de repartizare a dosarelor unei instanțe. Această repartiție se face informatic, dar se dovedește că acel program permite fraudarea. „N-am văzut un control al Inspecției Judiciare care să confirme sau să infirme astfel de nereguli”, a subliniat Laura Ștefan. „N-ar trebui să ne mirăm că dosarele importante pică la anumiți judecători”, a mai spus ea.

Cristian Ene, avocatul judecătoarei Antonela Costache, a declarat la Digi24 căașteaptă motivarea instanței de apel pentru a înainta recursul la arestare și a confirmat că procurorii au ca probe anumite interceptări ambientale. „Faţă de Costache, sunt unele suspiciuni. Sunt contradicţii care trebuie lămurite de judecători”, a menționat avocatul. Întrebat dacă mai sunt și alți magistrați asupra cărora planează suspiciuni, Ene a spus că e vorba de un magistrat de la Tribunalul București, dar nu știe dacă se efectuează alte cercetări.

Întrebat dacă Ioana Șipoteanu e cercetată, avocatul Cristian Ene a spus că din materialul prezentat de procurori nu a văzut „materiale de cercetare față de această persoană”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri