CONDIŢII DURE DE CREDITARE. De ce angajaţii unei microîntreprinderi riscă să nu primească bani de la bănci

Data publicării:
19 2002conditiicreditare-50323

Pentru bănci contează totul: veniturile, cine este angajatorul, bunurile aflate în proprietate şi chiar studiile.

Domnul Bârsan avea nevoie de un împrumut pentru a-şi cumpăra locuinţa visată. Aşa că a apelat la un credit bancar.

Au contat vârsta, locul de muncă, veniturile soţiei, bunirile deţinute în proprietate. Banca a considerat că nu prezintă risc de neachitare a creditului şi i-a dat cei 60.000 de euro necesari. Nu toţi trec însă testele băncilor.

Unele bănci nu dau împrumut celor cu altfel de forme de angajare decât contract de muncă.

Sursele de venit reprezintă 25% din punctajul de verificare al clientului. Cea mai mare pondere pare însă să o aibă istoricul de plată al altor rate sau facturi.

Pentru bănci orice detaliu despre client poate fi relevant pentru a verifica stabilitatea financiară a acestuia.

(Se ia în calcul – n.r.) Dacă eşti sau nu căsătorit, o persoană căsătorită are un venit mai mare pe familie dacă are studii superioare sau nu, ceea ce implică o posibilitate de angajare mai mare”, explică Alexandra Popa analist financiar.

Angajatorul este şi el verificat şi datele despre acesta pot decide soarta creditui cerut de salariat.

„Dacă angajatorul are datorii la stat sau dacă este în insolvenţă, în ce măsură acesta face parte dintr-o industrie cu risc ridicat de şomaj”, precizează analistul financiar.

Au şanse mai mari de a primi un împrumut cei care au o poziţie în instituţia la care lucrează ce nu reprezintă pericol mare de restructurare în cazul unor probleme financiare. În plus pentru un credit de valoare mare şi pe o perioadă de până la 30 de ani persoanele tinere, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani, par favorizate.

Angajaţii de la companiile mici, microîntreprinderi, pot fi descalificaţi pentru că se consideră că riscul ca acea companie să dea faliment sau să trimită oameni în şomaj este mai mare”, adaugă Alexandra Popa.

Criteriile de evaluare au ponderi diferite în funcţie de bancă. Astfel un refuz la o instituţie financiară nu înseamnă că alta nu va acorda solicitantului împrumutul. Cert este că persoana trebuie să ia în calcul ca ratele lunare să nu depăşească 30 - 40% din venituri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri