Conturile individuale, o soluţie pentru rezolvarea problemei pensiilor

Data publicării:
20112012 20pensii1-34473

Previziunile potrivit cărora în viitor asigurarea bugetului de pensii va crea mari probleme sunt considerate de actualul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, drept alarmiste. În opinia sa, dacă se vor menţine condiţiile de azi, atunci generaţia care va ieşi în număr mare la pensie poate crea o problemă. Deficite la bugetul de pensii există în toate ţările din Europa şi în America, unde speranţa de viaţă creşte şi se nasc mai puţini copii.

„Nu este o problemă a unui sistem de pensii, ci o problemă la nivel naţional, care trebuie să ducă la elaborarea unor strategii, în primul rând pentru creşterea natalităţii. Cred că peste 20 de ani productivitatea unui contribuabil nu se va compara cu cea de acum. Altele vor fi condiţiile, altele creşterile economice, probabil mai sunt şi alţi factori care vor contribui la găsirea unor soluţii”, a spus ministrul Muncii.

„Am propus în programul de guvernare o soluţie de înlocuire a sistemului actual de pensie, care se bazează pe condiţiile de acum o sută de ani. Trebuie găsite alte soluţii: pensii private, ocupaţionale. Trebuie să mergem pe acumularea contribuţiei în conturi individuale”, a continuat Mariana Câmpeanu.

Germania vrea să crească vârsta de pensionare la 70 de ani

Pentru Suflina Barbu, care a condus Ministerul Muncii în Guvernul Boc, una dintre soluţii ar fi creşterea vârstei de pesionare.

„Vârsta de 65 de ani, e sustenabilă. E, de asemenea obligatoriu să creştem gradul de ocupare. Dacă vom mai avea locuri de muncă la negru, nu vom echilibra bugetul de pensii. Să creştem număr de locuri de muncă, ca să avem mai mulţi contributori”, a spus Sulfina Barbu, care a amintit că în multe ţări europene vârsta de pensionare a crescut la 67 de ani, iar în Germania se vorbeşte chiar de 70 de ani.

Boda: La pensii nu trebuie să existe principiul solidarităţii

Pentru analistul politic Iosif Boda, trebuie să existe procupare pentru această problemă, dar nu pe un ton alarmist.

„Trebuie să luăm în considerare că nicăieri fondul de pensii nu e suficient. Avem bugete consolidate, în care se mută banii dintr-o parte în alta, acolo unde e nevoie, de la bugetul de stat la cel de pensii. E o problemă în toată lumea. Actualul sistem de pensii rezistă foarte greu. În SUA e un alt sistem deja, dar şi acolo se pune aceeaşi problemă”, a spus Iosif Boda.

Acesta crede că trebuie gândită pensia pe categorii profesionale, pentru că s-a constatat, mai ales la oraşe, că acolo unde trecerea la pensie e bruscă, gradul de mortalitate e foarte mare. E o altă problemă.

„Trebuie să luăm măsuri să reducem evaziunea fiscală, munca la negru sau la gri, să plătească toată lumea contribuţii. Aici nu ar trebui să existe principiul solidarităţii, ca în sănătate”, a spus analistul politic. Acesta a reamintit că pensia e un drept cu care partidele politice se joacă în campaniile electorale.

Mariana Câmpeanu a spus că, în condiţiile în care solidaritatea între generaţii nu mai face faţă pentru că numărul contribuabililor e din ce în ce mai mic, iar al beneficiarilor din ce în ce mai mare, conturile individuale de pensii reprezintă o soluţie care trebuie luată în considerare.

„Aceste conturi individuale reprezintă contabilizarea contribuţiilor pe care o persoană le acumulează de-a lungul timpului. Astfel, persoana devine şi responsabilă. Începi să conştietizezi ce înseamnă peste ani suma pe care ai contabilizat-o. Acesta poate să reprezinte şi un fond de dezvolate, de investiţii, astfel că banii să aducă un plus în beneficiul celor care au aceste conturi. Sistemul funcţionează deja pentru Pilonul II de pensie, iar randamentele sunt foarte bune, chiar în perioada de criză”, a spus ministrul Muncii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
De ce nu se afișează Lidia Buble cu iubitul ei, un afacerist de 62 de ani: „Când o să fie să mă mărit, o să...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Christian Bale, o nouă transformare radicală. Actorul, de nerecunoscut pe platourile de filmare de la „The...