Crin Antonescu, atac la Valeriu Zgonea: Nu e vorba că nu vin la muncă

Data publicării:
12032013 20crin-54370

Nu e vorba, așadar, de faptul că aș avea o altă treabă sau că mi-aș găsi un pretext sau că aș fi ocupat sau că - așa cum văd că înțeleg unii - nu aș dori să vin la muncă, citez, oricât ar fi de jenant, ci este vorba de faptul că e un moment politic și un gest politic al cărui înțeles mi-l asum pe deplin”, a spus președintele Senatului, Crin Antonescu.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că va participa la ședința de plen reunit în care președintele Traian Băsescu se va adresa Parlamentului, el arătând că, dacă omologul său de la Senat, Crin Antonescu, pleacă, atunci cineva trebuie să și muncească. „Optiunea mea este că eu - am fost ales președintele Camerei - să vin la muncă”, a spus, luni, PSD-istul Valeriu Zgonea, întrebat despre anunțul președintelui Senatului referitor la boicotarea discursului lui Traian Băsescu.

„Nu e vorba de muncă. E vorba de gest politic. Și gestul politic e tot o muncă”, a replicat ulterior senatorul liberal Puiu Hașotti, care a anunțat că senatorii liberali se solidarizează cu gestul președintelui lor de partid de a boicota discursul lui Traian Băsescu.

Discursul din Parlament al preşedintelui Traian Băsescu, programat pentru astăzi la ora 15, a dezbinat USL-ul. Şeful statului a vorbi pe teme de politici europene, iar Crin Antonescu şi membrii PNL au anunţat că nu vor fi prezenţi. În schimb, Victor Ponta şi aleşii PSD au decis că vor asculta mesajul şefului statului.

Este pentru prima dată când șeful statului se adresează plenului noului Legislativ ales la 9 decembrie.

Liderul PNL a menționat, marți, că respectă decizia lui Victor Ponta de a participa la ședința celor două Camere. „Nu este vreun motiv de gâlceavă sau vreun semn de divergență, fiecare luăm deciziile pe baza unor criterii și pe baza unor semnificații pe care le dăm gesturilor noastre. Din punct de vedere legal, din punct de vedere constituțional - spre deosebire de învestirea Guvernului - nu este obligatorie nici prezența mea, nici prezența premierului", a declarat președintele Senatului.

Citiţi şi:Traian Băsescu se adresează astăzi Parlamentului. Senatorii PNL boicotează discursul preşedintelui

Explicațiile lui Crin Antonescu

Înainte ca Traian Băsescu să sosească, marți, în Parlament, Crin Antonescu a prezentat din nou, într-o conferință de presă, motivele legate de absența sa la discursul șefului statului.

„Nu voi fi prezent, pentru că, din punctul meu de vedere, din vara anului trecut, de la referendumul despre care atât am vorbit, Traian Băsescu nu mai este un președinte legitim al României. Este un președinte legal, în condițiile pe care le-am acceptat cu toții, (...) dar nu este un președinte legitim. Un președinte sau un om care a sfidat voința exprimată în cel mai democratic mod de aproape 7,5 milioane dintre concetățenii săi nu mai poate fi un președinte legitim”, a explicat Crin Antonescu.

El a precizat, ca și luni, că tot ceea ce ține de el din punct de vedere „constituțional și legal” și este obligat va face în raport cu președintele Traian Băsescu.

Crin Antonescu a comentat faptul că Traian Băsescu dorește să se adreseze parlamentarilor pe tema politicii externe, menționând că nu dorește să mai asculte „lecții ipocrite” de politică externă.

„Cred că, din păcate, din nefericire pentru această țară, domnul Traian Băsescu, după ce că este ilegitim, este și descalificat în ceea ce înseamnă obligațiile sale legate de politica externă față de această țară. Episodul Schengen ne-a arătat un președinte care, în loc să facă toate eforturile pentru a maximiza șansele țării sale, sau dacă nu se putea - pentru că nu se putea - să încerce să prezinte și să apere o imagine cât mai favorabilă a României în acest context, nu a făcut decât să transforme subiectul într-unul de polemică politică internă, n-a făcut decât să caute vinovați imaginari pentru un eșec aproape dorit și nu a făcut, din păcate, decât să mai ofere eventual mici pretexte pentru cei care căutau un motiv aparent pentru amânarea aderării României la Schengen", a mai declarat președintele Senatului.

De ce a participat la pactul de coabitare

Întrebat cum se face că a luat decizia de a lipsi de la discursul președintelui din Parlament, însă a participat alături de acesta la întâlniri atât oficiale, cât și neoficiale, Crin Antonescu a explicat: „În situația învestirii Guvernului la Cotroceni, era un guvern legal și pe deplin legitim și învestirea Guvernului se face din punct de vedere oficial de către președintele României, de către cel care deține legal această calitate și am fost prezent în calitate de președinte al Senatului”.

În ceea ce privește întâlnirea cu Traian Băsescu ce a avut loc în biroul său de la Senat, liderul PNL a susținut că șeful statului a făcut o solicitare de discuții „în calitatea sa legală de președinte al țării”, pe subiecte de interes național.

„Despre întâlnirea cu pactul, aceea a fost o întâlnire neoficială, dar în care, având în vedere tot situația legală a președintelui și nicidecum prezumând sau recunoscând condiția sa de legitimitate, am acceptat să particip împreună cu premierul, care era premier în execițiu și care urma să fie desemnat", a mai afirmat Crin Antonescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri