Sari la conținut
News Alert

Culiţă Tărâţă, preşedinte al CJ Neamţ, a încetat din viaţă

FOTO MediafaxFOTO

În ultima perioadă, starea de sănătate a lui Culiţă Tărâţă era vizibil afectată, el urmând un tratament la o clinică din Viena.

De altfel, el s-a aflat în concediu medical în ultimele şase luni, fiind prezent sporadic la Consiliul Judeţean.

Declaraţia de avere a lui Culiţă Tărâţă - potrivit site-ului ANI

Culiţă Tărâţă a fost deputat PSD în două mandate, între anii 2000 – 2004 şi 2008 – 2012. În anul 2011 a demisionat din PSD şi a devenit fondator şi vicepreşedinte al UNPR. În anul 2012, Culiţă Tărâţă a candidat şi a câştigat preşedinţia Consiliului Judeţean Neamţ în cadrul unei alianţe UNPR cu PDL şi PNŢCD.

De profesie inginer agronom, Culiţă Tărâţă a fost şi fondatorul Holdingului TCE 3 Brazi care a avut în administrare Insula Mare a Brăilei.

În luna septembrie a acestui an, TCE 3 Brazi, deținută de Culiță Tărâță, preşedintele Consiliului Județean Neamț, a intrat în faliment, după ce instanța a admis cererea de deschidere a procedurii de faliment al firmei, care a avut în ultimii şase ani profit de 50 milioane euro, dar a acumulat şi datorii de 30 milioane euro. Firma ceruse în luna iunie falimentul la Tribunalul Neamț, iar instanța a admis cererea pe data de 10 septembrie.

Instanța a fixat termenul maxim de predare a gestiunii către lichidator la 22 septembrie, iar data limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor a fost stabilit pentru 14 noiembrie.

Contactat de Mediafax, Culiță Tărâță a afirmat, la vremea respectivă, că are probleme de sănătate şi că nu ştie ce se întâmplă cu firma.

TCE 3 Brazi a lucrat în arendă, până în urmă cu doi ani, o suprafață de 57.000 de hectare de teren din Insula Mare a Brăilei, fiind cel mai mare beneficiar al Agenției Domeniilor Statului (ADS).

În prezent, firma figurează în arhivele ADS cu un debit de 99 de milioane de lei (peste 22 milioane de euro), sumă provenită din resturi de plată la arendă în anii 2002-2007, la care se adaugă penalitățile aferente.

Potrivit Ziarului Financiar, TCE 3 Brazi avea stabilită o arendă de 0,61 tone grâu/hectar anual, la jumătate faţă de cea din piaţa liberă. Cererea TCE 3 Brazi vine la mai puţin de doi ani de la momentul în care concesiunea celor 57.000 de hectare din Insula Mare a Brăilei a ajuns la firma Agri­cost. Între Agricost şi TCE 3 Brazi există, potrivit ZF, de mult timp relaţii de parteneriat. Culiţă Tărâţă a arendat terenurile în urmă cu 12 ani. Agricost este controlată de Constantin Duluţe, un apropiat al omului de afaceri Culiţă Tărâţă, iar directorul general al firmei este Lucian Buzdugan, acelaşi şef al fermei din Insula Mare a Brăilei din perioada în care exploataţia era oficial în portofoliul TCE 3 Brazi.

Potrivit site-ului Ministerului Finanțelor, TCE 3 Brazi a ajuns să aibă în 2013 o cifră de afaceri de 88 milioane de lei şi un profit net de 5,5 milioane de lei, după ce în 2012 avusese afaceri de 461 milioane de lei şi profit net de 80,7 de milioane de lei, în 2011 - 400 de milioane de lei cifră de afaceri şi aproape 50 de milioane de lei profit, în 2010 - 331 de milioane de lei cifra de afaceri şi 52,2 de milioane de lei profit, în 2009 - 274 de milioane de lei cifra de afaceri şi 3,6 milioane de lei profit, iar în 2008 - 285 milioane lei cifră de afaceri şi profit net de 30 de milioane de lei.

În 2013 încasările TCE 3 Brazi au provenit, potrivit ZF, doar din afacerile cu vaci, porci şi din cele 3.200 de hectare exploatate în judeţul Neamţ.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, asociatul unic al TCE 3 Brazi este Culiţă C. Tarâţă.

UNPR: A fost un om puternic şi drept

„Culiță Tărâță a fost un om puternic și drept, un om care și-a iubit și și-a ajutat semenii, a creat locuri de muncă, a sprijinit tinerii, a pus umărul la construirea partidului nostru. Culiță Tărâță a crezut cu tărie în unitatea națională, în dialogul social, în progresul țării noastre, pilonii Uniunii Naționale pentru Progresul României”, a transmis UNPR.