De ce vremea a devenit neobișnuit de severă?

Data publicării:
prima ninsoare

Vreme deosebit de severă. Explicațiile meteorologului Mihai Timu, la Digi24

Acest ciclon a adus, pe de o parte, un aer foarte cald și umed deasupra țării noastre, care s-a concretizat prin precipitații abundente. Dimineață, deja se strânseseră 94 de litri la Călărași și 79 de litri în Capitală. Acest ciclon a adus și intensificări de vânt, cu viteze de peste 70 de km la oră, inclusiv în capitală.

Pe de altă parte, „am avut și un aer rece, prezent la nord de țara noastră, care domină Rusia și Ucraina. A coborât mai repede decât estimam noi, în prima parte a acestei zile, a ocupat nordul Moldovei, zona Carpaților Orientali și estul Meridionalilor. Acest aer rece, fiind mai dens, a tins să coboare in zonele depresionare”, a arătat Mihai Timu. „Așa s-a explicat că, undeva după ora 12.00, dacă la început a nins doar la peste 1.500 de metri, treptat a coborât și în zonele mai joase de relief, în orașe precum Brașov, Târgu Secuiesc, a început să ningă și acolo”, a adăugat Mihai Timu, explicând de ce meteorologii nu au putut prognoza mai devreme ninsoarea care a luat prin surprindere autoritățile.

Același aer rece a ajuns dinspre zona Carpaților de Curbură și în zona Munteniei. „În Capitală, dimineață aveam 9 grade, iar temperatura, în loc să crească în cursul zilei, a scăzut, astfel încât în cursul după-amiezii erau 6 grade în București. Este o temperatură-record, chiar cu 15 grade mai puțin decât ar trebui să se înregistreze în această perioadă, când media pentru capitală este de 21 de grade”, a mai spus Mihai Timu.

„Natura e foarte imprevizibilă. E cazul și de ore, mai ales când se face cuplaj de aer cald cu rece”, a adăugat meteorologul.

El a arătat că dacă ar fi existat și în luna decembrie acele cantități de apă care au căzut în sudul țării și s-ar fi transformat doar în zăpadă, în acest moment am fi vorbit despre un metru de zăpadă numai în capitală, poate chiar și de troiene de doi metri.

Există și vești bune 

Meteorologii au, totuși, și vești mai bune. Vremea se va îndrepta după săptămâna viitoare și va intra într-un proces de încălzire, astfel că ne vom apropia de normal cu temperaturile, adică 17-18 grade. „Până pe 20 de octombrie nu excludem și câteva zile cu temperaturi de peste 20 de grade, măcar în sudul extrem al țării, așa cum ne-am obișnuit”, a precizat meteorologul Mihai Timu, la Digi24.

Urmăriți-i explicațiile în materialul video atașat mai sus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri