Evoluţia cazului Oprea, între vot şi proteste

Data actualizării: Data publicării:
protest_senat_001_INQUAM_Octav_Ganea (3)
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

În patru zile, liderii PSD şi PNL au trecut de la acceptarea resemnată a votului care a împiedicat anchetarea lui Gabriel Oprea pentru omor din culpă la solicitări de reluare a votului şi de aprobare a cererii DNA. Şi părerea lui Gabriel Oprea s-a schimbat. Acum şi el vrea să fie cercetat de procurorii anticorupţie. De luni până joi, singurele care nu s-au schimbat sunt părerile românilor despre acest caz. Iar comentariile de pe reţelele de socializare s-au transformat în proteste de stradă.

protest_senat_001_INQUAM_Octav_Ganea (3)
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Plenul Senatului a respins, pe 19 septembrie, cererea DNA de permitere a începerii urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, fost ministru de Interne. Acesta este acuzat de ucidere din culpă în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină. 73 de senatori au votat „împotrivă” şi doar 45 au fost „pentru”.

Înaintea votului, Gabriel Oprea le-a cerut colegilor să respingă cererea procurorilor. A susţinut că nu poate fi vinovat de ucidere din culpă, atâta vreme cât se afla pe bancheta din spate a maşinii din a cărei coloană oficială făcea parte poliţistul Bogdan Gigină. „Nu conduceam eu, aveam viteza legală. Din păcate s-a întâmplat această tragedie, un tânăr poliţist a căzut în una din cele trei gropi din centrul Capitalei. (...) Cred că ceea a determinat tragedia sunt cele trei gropi, cred că în această direcţie trebuie să îndreptăm atenţia”, a spus Gabriel Oprea de la tribuna Senatului.

După vot, scăpat de povara încă unei anchete DNA, fostul ministru de Interne le-a declarat jurnaliştilor că Bogdan Gigină ştia că în zonă sunt lucrări, fusese avertizat. Mai mult, naşul acestuia, care făcea şi el parte din coloana oficială, i-ar fi zis tânărului poliţist să nu vină în acea seară. „O să duc crucea asta toată viaţa”, susţinea Gabriel Oprea.

Ca reacţie la respingerea cererii DNA, liderul PSD Liviu Dragnea a spus că ar trebui modificată Constituţia, astfel încât nimeni să nu mai beneficieze de imunitate. Iar copreşedintele PNL Alina Gorghiu a cerut desfiinţarea votului secret din Parlament.

Votul din Senat a provocat o revoltă pe site-urile de socializare iar românii au fost chemaţi să protesteze, public, împotriva lui Gabriel Oprea şi a celor care l-au pus la adăpost de ancheta procurorilor. Manifestaţiile de stradă au fost anunţate pentru 22 septembrie, începând cu ora 18:00.

Pe 21 septembrie, seara, Gabriel Oprea declara că se gândeşte să nu mai candideze pentru un nou mandat parlamentar.

Pe 22 septembrie, ziua politică a început cu anunţul PNL, care cerea reluarea votului din Senat asupra cererii DNA. „Partidul Național Liberal va solicita luni (26 septembrie – n.r.) reluarea votului în Senat în cazul începerii urmăririi penale împotriva lui Gabriel Oprea. Solicităm președintelui condamnat al PSD, Liviu Dragnea, care tot neagă evidența votului masiv dat de PSD-ALDE-PRU pentru protejarea lui Gabriel Oprea, să fie de acord cu această propunere”, scrie într-un comunicat al liberalilor. Autorii acestuia au ţinut să precizeze că „toţi senatorii PNL prezenţi la vot și-au exprimat opțiunea deschis și favorabil continuării anchetei penale”.

La scurt timp după apariţia acestui comunicat, Liviu Dragnea a declarat că PSD ar susţine reluarea votului. Liderul social-democrat a precizat că senatorii formaţiunii sale care au votat „împotrivă” prima dată nu vor fi sancţionaţi. Dar că la o reluare a votului va merge în Senat pentru a supraveghea ce se întâmplă acolo.

Cu circa jumătate de oră înaintea începerii protestelor, Gabriel Oprea a anunţat că îi va cere chiar el preşedintelui Senatului reluarea votului. Iar de data aceasta îşi va îndemna colegii să aprobe solicitarea DNA, susţine fostul ministru de Interne într-un mesaj postat la Facebook - acolo unde au pornit marile revolte sociale ale ultimului an. Imensele proteste de stradă de după tragedia Colectiv şi demonstraţiile de acum, împotriva votului dat de plenul Senatului pe 19 septembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Câți angajați are Selly la compania pe care o conduce. Vloggerul a vorbit deschis despre investițiile pe care...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...