Forțele pentru Operații Speciale, unitatea de elită cu acțiuni de tip Rambo

Data actualizării: Data publicării:
forte-speciale-2-foto-MApN

Colonelul Claudiu Dobocan, comandantul componentei de Operații Speciale din Armata României, a declarat miercuri că, în contextul situației de securitate din regiune, este nevoie de stabilitate, subliniind că țara noastră ar putea să joace un rol de polarizare a vecinătății.

„Dacă vă gândiți la situația de securitate din zonă, avem nevoie de stabilitate, de încredere vizionară. În această arhitectură, România poate să joace un rol de polarizare a vecinilor pe un subiect și Forțele pentru Operații Speciale din Armata României sunt acest subiect de coagulare a vecinătății, a câștigării încrederii. Comandamentul (Forțelor pentru Operații Speciale - n.r.) este într-adevăr un instrument prin care se încearcă atingerea acestui subiect, a spus colonelul Dobocan.

El a fost întrebat în ce situații acționează Forțele pentru Operații Speciale. Toată lumea se uită la filme de acțiune, de genul Rambo, care este foarte familiar tuturor. Aceea este o dimensiune kinetică a noastră. Noi avem și alte dimensiuni non-kinetice de la asistență militară, pregătirea unor structuri de securitate ale forțelor partenere, prin care încercăm să aducem stabilitate și pace în zonă. Nu doar violență, este și foarte multă înțelegere de construcție și câștigare a încrederii forțelor cu care lucrăm, a spus comandantul Companiei de Operații Speciale din Armata României.

Colonelul Claudiu Dobocan a menționat că Forțele pentru Operații Speciale desfășoară acțiuni în teatrul de operații din Afganistan.

„Asigurăm antrenamentul unor forțe afgane care contribuie la rândul lor la pacificarea propriilor teritorii. Noi lucrăm prin instrumentul suveran al statului afgan, a adăugat colonelul, care participă miercuri la simpozionul Europe: Bulding Trust, care se desfășoară la București.

Militarii din Forţele pentru Operaţii Speciale au derulat numeroase activităţi de instruire împreună cu structurile similare din armatele ţărilor membre ale NATO. Au participat la exerciţii organizate în ţară şi în străinătate, în general alături de unități de elită americane.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri