FOTO Distrugătorul american USS Donald Cook, la Constanţa. Traian Băsescu: "Nu sunt adversar al Moscovei, ci al unor practici ale Federaţiei Ruse"

Data publicării:
basescu nava FB

Distrugătorul american Donald Cook a ajuns luni în Portul Constanţa, militarii americani urmând să participe alături de soldaţii români la o serie de exerciţii în Marea Neagră. Preşedintele Traian Băsescu a urcat şi el la bordul navei.

Foto: cook.navy.mil

Actualizare ora 15:30 „Nava pe care am vizitat-o mai bine de o oră este impresionantă din punctul de vedere al capabilităţilor militare şi este în acelaşi timp un simbol”, a spus Traian Băsescu, în vizita sa pe distrugătorul USS Donald Cook. El s-a referit la ofiţerul armatei Statelor Unite care şi-a pierdut viaţa în lagărele din Vietnam şi care pe toată perioada în care a fost prizonier şi-a încurajat militarii din subordine, Donald Cook.

Preşedintele Băsescu a spus că, din acest punct de vedere, este o navă simbol, iar prin serviciul pe care îl face, aduce aminte de eroismul colonelului Cook.

Mulţumesc aliaţilor pentru prezenţa în Marea Neagră şi participarea la exerciţii comune cu militarii români”, a mai spus şeful statului.

El a anunţat că după plecarea navei USS Donald Cook, o fregată a Statelor Unite va fi prezentă în Marea Neagră să o înlocuiască, asigurându-se astfel o prezenţă continuă în zonă şi creşterea nivelului de interoperabilitate între flota română şi cea americană.

Nu sunt un adversar al Moscovei, sunt un adversar al unor practici ale Federaţiei Ruse. Nu pot să nu observ elemente de instabilitate pe care le generează Federaţia Rusă”, a adăugat preşedintele.

Actualizare ora 14:00 Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Constanţa. El a venit cu un elicopter care a aterizat în dana de pasageri a Portului Constanţa, unde este acostată şi nava militară americană. Şeful statului a fost întâmpinat de Garda de Onoare. 

Distrugătorul USS Donald Cook rămâne în Portul Constanţa până joi. Militarii români şi americani vor executa trageri cu armament real, dar şi exerciţii de apărare aeriană, luptă de suprafaţă şi luptă sub apă.

Nava foloseşte o tehnologie computerizată radar pregatită să urmărească şi să ghideze armamentul pentru a distruge ţinte inamice. Sistemul integrat de la bordul navei poate urmări şi distruge rachete cu raza mică şi medie de acţiune.

În cursul zilei de luni, distrugătorul american este vizitat şi de şeful statului, Traian Băsescu.

Înainte de exerciţii, militarii americani vor merge la Arhiepiscopia Tomisului, vor vizita Portul Militar şi Muzeul Marinei.

Foto: cook.navy.mil

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri