Germania blochează intrarea României în Schengen pentru că „se află sub o constrângere electorală” - Eduard Hellvig

Data publicării:
0603 20hellvig2schengen-53345

„Nu mă aştept la nici o minune, la nici o decizie spectaculoasă. Nu se va pune în discuție aderarea noastră la spaţiul Schengen. Va rămâne subiectul pe ordinea de zi, dar nu se va vota, nu va exista o decizie”, afirmăsecretarul general al Partidului Naţional Liberal.

„Dincolo de gâlceava politică, (…) efortul politic al naţiunii a fost de colaborare înainte de intrarea în NATO şi aderarea la Uniunea Europeană. M-aş fi aşteptat ca şeful statului să colaboreze mai bine cu Guvernul” în acest demers, afirmă Eduard Hellvig.Spaţiul politic românesc e intoxicat de ani de zile. Când ai un obiectiv strategic nu poţi să îl omori doar pentru că nu este din aceeaşi tabără politică cu tine...

Din aceeaşi emisiune:

Eduard Hellvig: „România trebuie să se îndrepte după 2016 către dreapta şi numai PNL este autentic de dreapta”

Regionalizare: „Capitala nu trebuie să fie neapărat cel mai mare oraş dintr-o regiune” – Eduard Hellvig

Suntem pregătiţi pentru Schengen. Nu trebuia conectat cu MCV-ul

Din punct de vedere tehnic suntem pregătiţi pentru Schengen”, crede secretarul general al PNL. „Pentru mine ar fi fost important să existe un consens pe probleme majore ale României, cum este Schengen. Preşedintele nu a arătat acest consens nici în declaraţii, nici în colaborare. Poate ar fi fost mai înţelept ca, pe proiecte majore, România să aibă capacitatea să aibă o opinie unitară.

Care crede liberalul că a fost greşeala? „Nu trebuia să conectăm Schengen cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Sunt două subiecte diferite. Dacă am fi reuşit să ducem discuţia pe Schengen, poate capacitatea noastră de a convinge partenerii europeni ar fi fost mult mai mare.”

Germania „se află sub o constrângere electorală. E exclusă o problemă care ar exista între liderii USL şi spaţiul european”

Întrebat de moderatorul Luca Niculescu dacă nu crede că decizia Germaniei de a se opune intrării României în Schengen nu are legătură cu atacurile liderilor USL la adresa liderilor europeni, printre care unul referitor la Angela Merkel, cu ocazia suspendării preşedintelui Traian Băsescu din vara anului trecut.

Eduard Hellvig respinge vehement această variantă: „Aveţi senzaţia că doamna Merkel ia o decizie de acces a României în spaţiul Schengen (...) simplificând o declaraţie? Secretarul de stat din ministerul de Interne german a fost la Sibiu alaltăieri şi a declarat public că Germania va trece anul viitor de perioada alegerilor şi va lua o decizie... Adică, sub o formă sau alta, au recunoscut că se află sub o constrângere electorală.

E exclusă o problemă care ar exista între liderii USL şi spaţiul european. Nu putem să mergem pe un raţionament atât de redus pe ceea ce s-a întâmplat în vară. Poate că în vară n-am comunicat extrem de deschis în spaţiul european, dar demersurile care le-am făcut... toate au fost validate de Curtea Constituţională şi au fost corecte din punctul de vedere al jocului politic.

Ca atare, sunt ferm convins că şi autorităţile germane au înţeles până la urmă de fapt ce s-a întâmplat în vară în România.

Iohannis e un aport în relaţia cu Germania, dar nu neapărat asta e calitatea pentru care l-am invitat în partid

PNL are colaborări şi a avut întâlniri dese cu politicieni germani. Evident că şi venirea lui Klaus Iohannis e un aport în politica de dreapta din România şi Germania, nu înseamnă însă că va fi folosit ca agent electoral. Unul dintre obiectivele noastre ţine de o mai bună comunicare cu spaţiul german. Iohannis e un aport în relaţia cu Germania, dar nu neapărat asta e calitatea pentru care l-am invitat în partid”, subliniază secretarul general al PNL, Eduard Hellvig.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri