Hillary Clinton: Există provocări la adresa procesului constituțional în România

Data publicării:
hillary 20clinton 20mfax-37249

În cadrul unei reuniuni a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa desfăşurată la Dublin, Hillary Clinton a denunţat regresul valorilor democratice şi drepturilor omului în state din Europa şi din Asia Centrală.

În acest context, Hillary Clinton denunță provocările la adresa procesului constituțional din România, conform comunicatului Departamentului de Stat al SUA.

„Am constat în Rusia restricții asupra societății civile, inclusiv legiaslație propusă care stipulează că multe ONG-uri și mulți jurnaliști trebuie să se înregistreze ca agenți străini dacă vor să primească fonduri din străinătate. Din păcate, există semne de regres în domeniul democrației în Ungaria și provocări la adresa procesului constituțional în România, iar spectrul antisemitismului, xenofobiei, discriminării imigranților, romilor și altor populații vulnerabile persistă”, a subliniat Hilllary Clinton.

„Sunt din ce în ce mai preocupată pentru viitorul acestei organizaţii şi pentru valorile pe care le-a apărat permanent”, a spus Clinton, cu ocazia reuniunii anuale a miniştrilor de Externe din cele 57 de state membre OSCE.

„La peste 20 de ani după încheierea Războiului Rece, sarcina de construire a unei Europe a libertăţii şi păcii încă nu a fost îndeplinită”, a spus secretarul de Stat american.

Cu puţin timp înainte, Clinton se întâlnise cu reprezentanţi ai societăţii civile din şapte ţări, care i-au transmis preocupările în materie de drepturile omului.

Clinton a acuzat guvernele că devin „din ce în ce mai agresive în tentativele de blocare a disidenţei”, denunţând situaţiile din Rusia, Belarus, Ucraina, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kazahstan.

„O tendinţă de re-sovietizare a regiunii”

Cu câteva ore înaintea unei întâlniri cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, Clinton a denunţat „o tendinţă de re-sovietizare a regiunii”, referindu-se la proiectul uniunii comerciale între Rusia şi foste republici sovietice. „Încercăm să identificăm mijloace eficiente de încetinire sau blocare a acestui proiect”, a continuat Clinton, potrivit Mediafax.

Chiar şi în cadrul Uniunii Europene şi NATO, există „evoluţii îngrijorătoare”, a apreciat secretarul de Stat american, menţionând „manifestări de recul al democraţiei în Ungaria”.

OSCE a recomandat trimiterea de observatori la alegerile de dumincă

Misiunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care a vizitat România după criza politică din vară, a recomandat trimiterea la alegerile de la 9 decembrie a unei echipe de experţi, dar şi a unei echipe de observatori pe termen lung.

Această aşa-numită Misiune Limitată de Observare a alegerilor va include şi o secţiune de monitorizare a presei, anunța organizația, în 18 octombrie.

Care sunt îngrijorările organizației

„Cei mai mulți interlocutori ai OSCE/ODIHR și-au exprimat întrederea în imparțialitatea instituțiilor responsabile cu gestionarea alegerilor și în abilitatea lor de a organiza scrutinul într-un mod profesionist. În același timp, mulți interlocutori au menționat un nivel ridicat al polarizării în țară, ceea ce, din punctul lor de vedere, ar putea avea impact asupra unor aspecte ale procesului electoral”, se arată în concluziile raportului.

Conform documentului citat, puține din recomandările anterioare ale OSCE/ODIHR privind îmbunătățiri ale procesului electoral au fost implementate, astfel că mai multe aspecte ar trebui să beneficieze de o atenție deosebită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri