Sari la conținut

Marșul Unirii. Ce spune unul dintre presupușii instigatori

Digi24 a obţinut în exlusivitate noi imagini de la incidentele de sâmbătă de la marşul Unirii. În înregistrare se vede cum lideri ai unioniştilor din România îi îndeamnă pe manifestanţi să încalce legea. Mai exact să nu se oprească în Piaţa Victoriei, aşa cum era stabilit în autorizaţie, ci să-şi continue drumul, blocând astfel Calea Victoriei. Liderul unioniștilor George Simion recunoaşte că manifestanţii nu aveau aprobare pentru acel traseu, dar susţine că notificaseră autorităţile că vor să se întoarcă din Piaţa Victoriei în Piaţa Universităţii.

George Simion: Noi mergem spre Calea Victoriei.

Reporter: Aveai voie să faci lucrul ăsta, conform protocolului semnat?

George Simion: Conform protocolului semnat ei ar fi trebuit să ne bage într-un ţarc. Nu am deviat niciun marş, noi suntem organizatorii şi noi întorceam coloana.

Reporter: Tu recunoşti faptul că în momentul respectiv încercai să întorci coloana pe un traseu care nu era aprobat, confom jandarmeriei?

George Simion: Era notificat de către noi de la început. Primăria a fost cea care nu a vrut să ne acorde acel spaţiu de Piaţa Universităţii.

În baza imaginilor filmate de participanții la marș, jandarmii spun că organizatorii au plănuit de la început încăierarea cu forţele de ordine.

Platforma Unionistă Acțiunea 2012 a organizat, sâmbătă, marșul intitulat „Luptă pentru Basarabia”, prin care se cere politicienilor asumarea ca proiect de țară a unirii României cu Republica Moldova.

Potrivit Jandarmeriei, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, George Simion, precum și alți trei participanți la marșul „Luptă pentru Basarabia”, au fost amendați cu câte 3.000 de lei fiecare pentru tulburarea ordinii publice.

„Platforma Unionistă a organizat un marș, urmat de protest, pe traseul Piața Unirii — Piața Romană — Piața Victoriei, unde, la un moment dat, în apropiere de Piața Victoriei, un grup de aproximativ 5-10 persoane au încercat să intre pe Calea Victoriei, forțând astfel cordonul de jandarmi. Prin echipele de dialog aflate la fața locului s-a discutat cu aceștia, li s-a explicat calea legală, aceștia nu au înțeles, după care s-a acționat punctual, iar cele cinci persoane au fost extrase din rândul manifestanților și conduse la sediul Secției 4 Poliție pentru a li se stabili identitatea și a se lua măsuri legale, drept pentru care patru persoane au fost sancționate, conform legii privind organizarea adunărilor publice, cu câte 3.000 de lei fiecare”, a declarat, sâmbătă, căpitanul Mihai Vornicu de la Jandarmeria Capitalei.