Ioana Băsescu și-a făcut public contractul de creditare. Ce spun invitații „Jurnalului de seară”

Data publicării:
ioana basescu

Fiica președintelui a luat creditul cu o dobândă de 6,53%, asta în condițiile în care CEC Bank are, în mod normal, o dobândă de 6,73% la creditele ipotecare în lei pentru terenuri.

Creditul luat de Ioana Băsescu va fi rambursat în 360 de rate lunare a câte 30.206 lei, până în 8 august 2043.

Suma totală pe care o va achita băncii este de 10.896.378,24 lei, reprezentând valoarea creditului 4.600.000 lei, totalul dobânzilor 5.863.686, 88 lei, comisionul de analiză de 500 de lei şi comisionul de administrare a creditului de 432.191, 36 lei, informează Mediafax.

Invitații „Jurnalului de seară” au discutat, printre altele, despre condițiile de creditare de care a beneficiat fiica șefului statului.

Cristian Rădulescu, liderul senatorilor PDL, s-a referit la dobânda obținută de Ioana Băsescu. „Dobânda standard este pentru sume standard și pentru perioade standard. Consiliul de Administrație al băncii are posibilitatea să negocieze cu cel care face creditul și să vadă care sunt condițiile. La urma urmei, după 30 de ani de zile, se ajunge la o sumă de peste 2,5 milioane de euro (bani care trebuie rambursați, n.r.). Deci banca respectivă câștigă copios prin acordarea acestui credit”, a apreciat Crisitian Rădulescu.

Pe de altă parte, europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pașcu a spus că întrebarea legitimă care se pune în acest caz este dacă acest contract de creditare a fost favorizat de „poziția de șef al statului pe care o ocupă principalul beneficiar”.

Asta în condițiile în care Traian Băsescu a afirmat, recent, că intenționează să treacă pe numele său terenul cumpărat cu banii obținuți din creditul contractat de Ioana Băsescu.

„Nu discutăm de dobândă, nu asta e chestiunea. Chestiunea este telefonul ăla care s-a dat pentru ca domnul Ghețea să fie menținut în funcție. Lucrurile acestea trebuie lămurite”, a spus europarlamentarul PSD.

Schimbările pe care actualul Guvern intenționa să le facă la CEC includeau și înlăturarea lui Radu Ghețea de la conducerea băncii. Aici a intervenit președintele. Informația a fost lansată de ministrul de Finanțe, după o conferință de presă a președintelui, în care a vorbit de achiziționarea unui teren agricol în Călărași.

,,Domnul preşedinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chiţoiu că schimbarea din funcţie, nejustificată şi tot pe criterii politice, a domnului Radu-Graţian Gheţea este de natură să creeze neîncredere în sistemul bancar românesc”, a transmis, miercuri seara, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri