Jandarmeria Română: Au fost 35 de adunări publice şi o singură amendă

Data actualizării: Data publicării:
170129_PROTEST_GRATIERE_20_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

8 din cele 35 de manifestaţii care au avut loc duminică în ţară au fost autoritzate, anunţă Jandarmeria într-un comunicat. Instituţia precizează că nu are atribuţii legale în estimarea numărului participanţilor şi că nu s-au înregistrat evenimente majore în timpul acestor adunări publice. Ca dovadă, jandarmii au dat o singură amendă.

170129_PROTEST_GRATIERE_20_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Comunicatul Jandarmeriei Române:

În contextul adunărilor publice care s-au desfăşurat duminică, 29 ianuarie a.c., la nivelul Capitalei, precum și în alte 34 de municipii, Jandarmeria Română face anumite precizări, pentru a clarifica aspecte importante ce ţin de respectarea prevederilor legale în vigoare, precum și de prezentarea unor estimări referitoare la numărul persoanelor participante.

Jandarmeria Română nu a făcut nicio estimare oficială în ceea ce privește numărul de participanți la adunările publice, nu are atribuții legale și nici instrumente specializate în acest sens, putând realiza doar o proiecție în ceea ce privește dimensionarea dispozitivelor proprii de ordine și siguranță publică.

Obligativitatea declarării numărului estimativ de participanți la o adunare publică aparține integral organizatorului evenimentului, în situația în care se respectă prevederile legale în ceea ce privește organizarea și desfășurarea adunărilor publice (art. 7, cap II, Legea 60/1991, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată la 14 martie 2014).

Din totalul celor 35 de municipii în care s-au desfășurat adunări publice, 8 au fost declarate în prealabil și autorizate, respectiv în: Timișoara, Alba-Iulia, Sibiu, Satu-Mare, Baia-Mare, Oradea, Piatra-Neamț și Pitești.

Cu ocazia acestor adunări nu s-au înregistrat evenimente majore de natură să tulbure ordinea publică, fiind aplicată o singură sancțiune contravențională sub aspectul „instigării prin orice mijloace, inițierea sau recurgerea la acțiuni violente sau alte manifestări, cu intenția de zădărnicire ori tulburare, în orice mod, a adunărilor publice” (cap.V, art.26, lit.e), Legea 60/1991, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată la 14 martie 2014).

Pentru toate adunările organizate în spațiul public, Jandarmeria, alături de celelalte structuri M.A.I., a asigurat dreptul constituțional și condiţiile de exercitare a libertății de exprimare, precum şi siguranţa cetăţenilor care au luat parte la aceste manifestări.

Conform atribuțiilor sale, Jandarmeria Română va asigura măsurile de ordine pentru ca aceste forme de exprimare publică să se desfășoare în mod pașnic și civilizat, dar totodată precizăm că prima condiţie legală care trebuie respectată pentru a putea organiza o manifestare în spaţiul public este aceea de a o declara în prealabil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri