Legea privind restituirea proprietăţilor naţionalizate, discutată azi în Guvern

Data publicării:
1303legea 20proprietatii-54479

Miza noii legi este uriaşă. În joc sunt despagubiri care ar putea totaliza 10 miliarde de euro, iar la mijloc se află mii de români cu dosare încă nesoluţionate.

Unul dintre aceştia este Irina Petra, în vârstă de 72 de ani. Ultimii zece ani i-a trăit prin tribunale pentru a primi despăgubiri pentru un imobil demolat de regimul Ceauşescu.

Iniţial, imobilul a fost evaluat la 330.000 de euro. Acum nu ar mai primi nici jumătate din sumă, pentru că preţurile au scăzut.

Prin noua lege, Guvernul îi oferă femeii un teren sau un alt imobil la schimb. Restituirea ar urma să se facă într-un an sau doi. Dacă acest lucru nu va fi posibil, atunci se intră într-un sistem de puncte de licitaţie.

CITEȘTE ȘI Victor Ponta a explicat cum vor fi restituite imobilele naționalizate

Aceste puncte vor avea valoarea de un leu, şi vor fi stabilite printr-o evaluare la nivel central, potrivit unei grile notariale.

Fostul proprietar trebuie să participe apoi la cel puţin trei licitaţii organizate de stat până în 2017. O ultimă încercare a autorităţilor de a o convinge să aleagă un teren sau o casă, în schimbul punctelor primite. Dacă alege să încaseze banii, va primi o tranşă de 10% din valoarea imobilului confiscat, iar restul banilor ii vor veni eşalonat în următorii 10 ani. Varianta nu este însă pe placul foştilor proprietari.

Autorităţile vor să pună capăt şi speculaţiilor privind drepturile litigioase. Cei care cumpără drepturile litigioase pentru proprietăţi confiscate de regimul comunist, iar mai apoi le vând, ar putea rămâne doar cu 20% din tranzacţie, pentru că restul de 80 de procente ar fi impozitul.

Guvernul trebuie să adopte un nou sistem de despăgubire a foşilor proprietari până la sfârşitul lunii. Este termenul limită acordat României de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri