Malghinov: Nu știm cine este rusul acuzat de spionaj economic

Data publicării:

„Vă voi spune sincer: în calitate de ambasador, nu deţin foarte multe informaţii oficiale. Am început şi noi să extragem informaţii despre acest caz din ziare şi de pe site-urile diverselor organizaţii din România", a declarat ambasadorul Malghinov.

El a precizat că, potrivit demersurilor efectuate de la Ambasadă pe lângă MAE român, o întâlnire a reprezentanţilor consulari ruşi cu acesta urmează să fie organizată. Întrebat dacă până în prezent nu s-a întâlnit cu el, ambasadorul a precizat că nu ştie cine este.

„Nici nu ştim cine este. Nu ştim de unde este, unde lucrează, ce făcea în România. Aşteptăm un răspuns din partea MAE, cred că ne vor răspunde şi ne vor ajuta să ne întâlnim cu el (...) Vom aştepta întâlnirea, sperăm că aceasta va avea loc în scurt timp şi atunci vom putea discuta mai detaliat despre ce se întâmplă cu adevărat", a spus ambasadorul.

Nu a primit informații despre companii rusești interesate de investiții în extracția de minereuri

De asemenea, întrebat dacă în calitate de ambasador nu ar fi trebuit să fie la curent cu activitatea acestuia, Malghinov a spus că este o întrebare "ipotetică" şi că în presa română s-au scris multe lucruri de domeniul „romanelor poliţiste", precizând că el se ocupă de activitatea diplomatică.

Malghinov a mai spus că nu a primit la Ambasadă informaţii despre companii ruseşti interesate să investească în extracţia de minereuri din România. "Da, ni s-au adresat anumiţi investitori interesaţi de procesul de privatizare, de posibilităţile de participare, de condiţii. Ei ni se adresează direct. Dar interesul lor nu era legat de minereuri. Da, ştiţi că pe piaţa din România este prezentă compania petrolieră Lukoil, care îşi desfăşoară activitatea în câteva sectoare. Şi alte companii îşi planifică venirea în România, dar până acum aceasta a fost pentru mine prima informaţie extrem de neaşteptată, apărută în ziare", a spus Malghinov.

El a explicat că în Rusia există suficiente minereuri, iar interesul este de a aduce investitori pentru a explora propriile zăcăminte, precum şi pentru prelucrarea acestora.

Malghinov a mai spus că a fost întrebat de oameni de afaceri ruşi interesaţi de România şi care au aflat de acest caz dacă mai este cazul să mai vină pe piaţa românească. "Vă spun cu sinceritate, mi s-au adresat oameni de afaceri, care m-au întrebat, dacă este vorba despre investigaţii de natură economică, dacă are rost să mai vină în România după cele întâmplate. Le-am spus să mai aştepte, să vedem ce se întâmplă", a mai spus el.

Ministerul român de Externe a precizat pentru Mediafax, la 31 octombrie, că a transmis părţii ruse clarificările necesare privind cazul cetăţeanului rus cercetat de DIICOT pentru că a fost depistat având în posesie documente clasificate ale IPROMIN SA, informând şi că acesta nu a fost reţinut.

La 19 octombrie, O.M., în vârstă de 42 de ani, cetăţean rus, a fost depistat pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului român, conţinând informaţii şi date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare aferente exploatărilor Moldova Nouă şi SUVOROV, a informat DIICOT printr-un comunicat de presă. Suportul informativ a fost asigurat de către SRI, care a evaluatimpactul asupra securităţii naţionale a documentelor clasificate despre zăcăminte de cupru găsite la cetăţeanul rus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri