Moment istoric la Bruxelles. Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană

Data publicării:
barroso cu leanca - gov.md

sursa foto: gov.md

ACTUALIZARE 11:37

„Uniunea Europeană vă susţine, astăzi, mai mult decât oricând. Aveţi sprijinul nostru, solidaritatea noastră şi faptul că recunoaştem integritatea teritorială”, a spus Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European.

„Aceste acorduri de asociere sunt consecinţa logică şi naturală a drumului pe care au pornit cu mai bine de douăzeci de ani în urmă aceste ţări devenite state independente şi suverane. Aceste acorduri sunt de asemenea pietre de hotar în politica noastră privind Parteneriatul Estic, ale cărui obiective sunt asocierea politică şi integrarea economică a partenerilor noştri care sunt pregătiţi să facă acest lucru, a declarat Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.

„Europa este imaginea cea mai clară pe care ne-o dorim. Vă promit că vom merge până la capăt pe acest drum şi vom reveni acasă în Europa”, a spus Iurie Leancă, premierul Republicii Moldova.

Uniunea Europeană şi-a deschis porţile spre ţările Parteneriatului Estic şi speră să-şi extindă influenţa într-o zonă în care, până acum, Rusia era singura care făcea jocurile. Negocierile pentru semnarea Acordului de Asociere şi Liber-Schimb între Bruxelles şi Chişinău au fost lansate în ianuarie 2010 şi încheiate la finalul anului trecut, cu parafarea documentului la summitul de la Vilnius.

„Integrarea europeană este o șansă pentru a ne reface economia, pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor și pentru a clădi o societate care să aibă un sens și o viziune”, spunea președintele de la Chișinău, Nicolae Timofti.

Concret, odată cu semnarea acordului de asociere, între Uniunea Europeană şi Republica Moldova va exista o zonă de liber-schimb. Acest lucru înseamnă reducerea tarifelor vamale, accesul nelimitat şi fără restricţii tarifare aplicate produselor moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene, dar şi transformarea Republicii Moldova într-o piaţă nouă pentru producătorii din spaţiul comunitar. În plus, piaţa internă va fi supravegheată şi supusă controalelor de calitate, la standardele impuse de Bruxelles.

UE a trecut Prutul. Acest lucru ne încurajează să sperăm că ţări precum Republica Moldova, precum Georgia, Azerbaidjanul vor deveni mai devreme sau mai târziu ţări ale UE”, afirma președintele Traian Băsescu în noimebrie anul trecut.

„Trăim un moment istoric. Un acord fără precedent, ambiţios şi cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost iniţiat. Această înţelegere simbolizează încredere, deschidere şi cooperare între ţara mea şi UE”, arăta, la rândul său, premierul Iurie Leancă.

După parafarea acordului de asociere cu UE, Republica Moldova şi-a notat în cartea de istorie un alt moment important: 28 aprilie 2014 - eliminarea vizelor. Toţi cetăţenii moldoveni care deţin un paşaport biometric pot călători liber în spaţiul comunitar, pentru cel mult 90 de zile.

Pe 15 mai, guvernul de la Chişinău a fost primit de Comisia Europeană, la Bruxelles. Scopul declarat al şedinţei comune a fost finalizarea textului Acordului de Asociere şi Liber Schimb. Reuniunea a însemnat, însă, şi un mesaj politic clar, în contextul în care presiunile Moscovei asupra Chişinăului, mai ales la nivel economic, au crescut constant în ultimul an.

Moldova nu este singură în aceste eforturi. Împreună cu guvernul moldovean vă asigurăm că avem instrumentele necesare, pentru a vă oferi sprijin. Ştiu că reformele sunt dificile, dar nu există niciun motiv pentru a le amâna”, declara la 12 iunie președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, aflat în vizită la Chișinău.

Republica Moldova a primit 50 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a finanţa reformele în industrie şi pentru dezvoltarea satelor.

„Încrederea domnului Barroso ne face să ne modernizăm ţara pentru ca termenul nostru de integrare să fie cât mai scurt posibil”, mărturisea premierul Iurie Leancă.

Semnarea acordului de asociere este un pas important spre integrarea în Uniunea Europeană, dar Republica Moldova mai are multe de făcut pentru a ajunge acolo. România, de exemplu, a avut nevoie de 12 ani pentru acest lucru, de la semnarea acordului de asociere cu UE, în 1995, până la aderarea care a avut loc la 1 ianuarie 2007.

Traian Băsescu recomandă atenție la reformele justiției

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu pentru Jurnal TV, că Republica Moldova nu va deveni membru al Uniunii Europene până nu va pune lucrurile la punct în justiţie.

Şeful statului a transmis un mesaj către Republica Moldova, în contextul semnării Acordului de asociere şi de liber schimb cu Uniunea Europeană: „Vă spun un lucru, nu veți fi membri UE până nu puneţi lucrurile la punct în justiţie, şi oamenii politici nu vor putea refuza cetăţenilor Republicii Moldova dreptul de a fi membri UE cândva, doar pentru că ei au nişte interese. Va fi presiunea publică, ca şi în România. Atunci societatea va fi mulţumită, când justiţia va funcţiona”, a spus Traian Băsescu, citat de Mediafax.

Şeful statului a afirmat că semnarea celor două acorduri, de asociere şi de liber schimb dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, reprezintă un pas extrem de important pentru desprinderea acestei ţări din „zona gri în care se află”.

Preşedintele Traian Băsescu participă, vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, pe agenda reuniunii şefilor de stat şi de guvern din UE figurând semnarea Acordurilor de asociere cu Moldova, Ucraina şi Georgia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri