Video Noi imagini cu distrugerile provocate de avalanșa de la cabana Capra. Turiștii blocați de ieri acolo au fost evacuați

Data actualizării: Data publicării:
Noi imagini cu distrugerile provocate de avalanșa de la cabana Capra
Dosar penal pentru înșelăciune după avalanșa de la cabana Capra. Foto: ISU Argeș

Turiștii care au rămas blocați, sâmbătă, la cabana Capra, în urma unei avalanșe de proporții, au fost evacuați de echipele de salvare, care au dus deja un grup format din 17 persoane până pe Transfăgărășan. Un al doilea grup este ajutat să coboare.

ACTUALIZARE 20:40 Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat pentru Digi24 că turiştii de la cabana Capra, care au ajuns acolo pe DN7C, un drum închis circulaţiei din 30 octombrie, şi-au pus şi viaţa lor în pericol, dar şi pe cea a pompierilor care au intervenit să îi salveze.

"Intervenția, indiferent cât spunem că nu mai este șansă să fie încă o avalanșă, tot rămâne cu risc. Dacă drumul era închis și s-a riscat pentru a se ajunge acolo încălcând regulile înseamnă că turiștii și-au pus viața lor în pericol, dar au pus și viața pompierilor", a spus Raed Arafat.

ACTUALIZARE 19:00  17 turiști, printre care trei copii, care se aflau la cabana Capra au ajuns deja la kilometrul 104 de pe Transfăgărășan unde au fost așteptați de un autocar pus la dispoziție de autorități, dar și de mașinile personale ale rudelor, care i-au luat acasă, a anunțat prefectul de Argeș, Radu Perianu.

Un al doilea grup, format din 40 de turiști și un angajat al cabanei este în prezent pe drum. Aceștia sunt asistați de echipaje ale militarilor ISU, de polițiști și jandarmi.

Potrivit prefectului de Argeș, în cabană nu se aflau 50 de turiști, așa cum s-a anunțat inițial, ci 57. Dintre cei 15 angajați ai cabanei, 14 au ales să rămână la fața locului. 

ACTUALIZARE 16.51 Turiștii au fost ajutați de salvamontiștii argeșeni să părăsească cabana afectată de avalanșă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 15.00 A început coborârea persoanelor blocate la Cabana Capra. Este vorba despre 50 sunt turiști din București, Timiș și Argeș și 10 membri ai personalului.

Avalanșa care a afectat zona Capra are 2 kilometri lungime. Aceasta este distanța din punctul din care se presupune că a pornit și până unde s-a oprit.

Echipele de salvatori spun că o parte a lovit cabana și o alta a curs spre parcare și a afectat mașinile parcate acolo.

De asemenea, forțele care intervin astăzi au mai găsit urmele a alte 7 avalanșe de dimensiuni mai mici de unde este drumul închis și până la Capra.

18 militari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș acționează în zonă împreună cu alți 6 militari veniți din Dâmbovița, Olt și Vâlcea.

6 salvatori montani sunt în echipele de intervenție. 10 polițiști și 3 jandarmi montani acționează în aceeași zonă.


Mașinile turiștilor sunt îngropate în zăpadă. Pentru evacuarea celor 60 persoane rămase izolate în Cabana Capra, ca urmare a avalanșelor produse în zonă, au fost dislocate două șenilate de la ISU Vâlcea și ISU Olt și un utilaj special de la ISU Dâmbovița.

Pe de altă parte, poliţiştii vor verifica modul în care turiştii au ajuns, pe un sector de drum închis circulaţiei, la Cabana Capra.

În cursul nopţii trecute, pe DN 7C, la kilometrii 106-107, în zona unei cabane a avut loc o avalanşă de zăpadă, în urma căreia au fost avariate mai multe autoturisme şi aproximativ 60 de persoane au rămas izolate la cabană. Autorităţile cu atribuţii în domeniu sunt la faţa locului, pentru a lua măsurile necesare, în vederea evacuării persoanelor. Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş vor verifica modalitatea prin care persoanele respective au ajuns la cabană, iar dacă vor fi constatate abateri de la normele rutiere, se vor lua măsurile legale în consecinţă, se arată într-o informare a IPJ Argeş, citată de Agerpres.

Conform aceleiaşi surse, DN 7C este închis traficului, de la kilometrul 104, încă de la data de 30 octombrie 2022, acest aspect fiind semnalizat prin indicatoare de-a lungul DN 7C, dar şi prin indicator şi barieră la kilometrul 104.

Conform OUG 195/2002 R, privind circulaţia pe drumurile publice, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile, nerespectarea de către conducătorul de vehicul a interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public, precizează IPJ Argeş.

O avalanşă de mari dimensiuni a lovit cabana Capra şi parcarea din faţa cabanei, în cursul nopţii, potrivit informaţiilor furnizate de pagina de Facebook Avalanşe în Carpaţi şi confirmate de directorul Salvamont Sibiu, Dan Popescu.

„Nu sunt victime, dar sunt pagube materiale atât la cabană, precum şi mai multe maşini avariate. Avalanşa a curs pe vâlcelele ce coboară dinspre Cota 2.000 (Căldarea Berbecilor) În urma ninsorilor masive cu vânt din ultima perioadă, riscul de avalanşă este mare în toată zona de gol alpin a munţilor Făgăraş. De asemenea, la Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanşe mari în zona Şaua Doamnei (Curmătura Bâlii). Cel mai probabil această avalanşă a curs de sub vârful Paltinul şi a traversat zona Şeii Doamnei. Cum ninsorile şi vântul continuă, este de aşteptat să se producă mai multe avalanşe declanşate spontan, chiar şi în zona montană de sub 2.000 m, unele dintre acestea de dimensiuni mari, a spus Dan Popescu.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri