Oradea. 150 de elevi sunt plătiți în timp ce învață meserie

Data publicării:
06032013 20meserii-53183

Colegiile tehnice Traian Vuia, Constantin Brancuşi şi Transilvania din Oradea vor avea cinci clase unde, pe lângă materiile obişnuite în orice programă, elevii vor putea învăţa şi meserii cum ar fi - electromecanic, strungar, electronist sau lucrător în încălţăminte.

Ei vor fi îndrumaţi de specialişti de la firmele din parcul industrial din judeţ, unde vor face practica plătită. Lunar, elevii vor fi recompensaţi cu 200 de lei, bursa de la stat, plus o sumă aproape egală, de la viitorii angajatori.

Diploma obţinută la finalul celor doi ani de şcoală este recunoscută internaţional, iar firmele care se ocupă de pregătirea lor le promit şi locuri de muncă.

„Să lucreze pe anumite aparate specializate şi să le oferim şi posibilitatea ca după ce termină şcoală să rămână să lucreze la aceste firme”, a explicat Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei din Oradea.

Ideea le surâde multor liceeni care vor să înveţe o meserie şi să aibă un serviciu sigur.

Dacă nu vor să lucreze după cei doi ani de practică, elevii îşi pot continua studiile.

„După clasa a IX-a face doi ani de școală profesională, după care poate să revină la liceu, i se recunosc zece clase, deci poate să revină în clasa a XI-a, a afirmat prof. Dorel Şaitoş - directorul Colegiului Tehnic Traian Vuia din Oradea.

Prima perioadă de înscriere în clasele speciale va avea loc în luna mai, iar cea de-a doua în iulie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri