Șefa Trezoreriei SUA își încheie vizita în China cu avertismente și îngrijorări

Data publicării:
US Treasury Secretary Yellen in China
Deficitul comercial al SUA cu China a ajuns la aproape 280 de miliarde de dolari anul trecut. Foto: Janet Yellen / Sursa foto: Profimedia Images

Janet Yellen, şefa Trezoreriei SUA, și-a încheiat vizita în China, începută joi, cu un avertisment adresat luni companiilor chineze și cu îngrijorări legate de unele aspecte ale economiei chineze care au "efecte negative asupra SUA şi a lumii".

Yellen cere Chinei să nu exporte în Rusia produse care ar putea fi folosite pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei, relatează DPA, preluată de Agerpres.

"Am subliniat faptul că întreprinderile, inclusiv cele din China, nu trebuie să acorde sprijin material pentru războiul Rusiei şi că se vor confrunta cu consecinţe semnificative dacă o vor face", a declarat Janet Yellen, la Beijing, la finalul vizitei sale în China.

Toate băncile care transferă bani în Rusia pentru a aproviziona industria de apărare rusă cu produse militare sau de altă natură riscă, de asemenea, să facă obiectul sancţiunilor americane, a afirmat secretarul Trezoreriei SUA.

SUA au impus deja o serie de sancţiuni împotriva unor companii chineze din cauza relațiilor cu Rusia

Washingtonul a sancţionat de asemenea China din cauza unor presupuse încălcări ale drepturilor omului şi pentru a încetini capacitatea rivalului său de a produce semiconductori foarte avansaţi care ar putea oferi Beijingului un avantaj tehnologic, în special în domeniul militar.

Înalta oficialitate americană a sosit joia trecută în China. În cadrul întâlnirilor sale cu vicepremierul He Lifeng şi cu premierul Li Qiang, unul dintre subiectele principale a vizat capacitatea industrială excedentară a Chinei.

Beijingul este acuzat că utilizează subvenţii industriale pentru a inunda pieţele globale cu produse ieftine, inclusiv produse de energie regenerabilă.

Yellen a spus că discuţiile vor continua cu China cu privire la problemele legate de supracapacitate, precum şi la "creşterea echilibrată a economiilor interne şi globale".

Ce aspecte ale economiei chineze îngrijorează SUA

"În timpul convorbirilor, am subliniat din nou că Statele Unite nu caută să se decupleze de China. Cele două economii ale noastre sunt profund integrate, iar o separare totală ar fi dezastruoasă pentru ambele noastre economii", subliniază şefa Trezoreriei americane într-un comunicat.

Dar Yellen s-a arătat îngrijorată de unele aspecte ale economiei chineze care au "efecte negative asupra SUA şi a lumii".

"Consumul slab al gospodăriilor şi investiţiile excesive în afaceri, agravate de un sprijin guvernamental pe scară largă în anumite sectoare industriale, vor conduce la riscuri semnificative pentru lucrătorii şi întreprinderile din Statele Unite şi din restul lumii", a explicat oficialitatea americană.

Deficitul comercial al SUA cu China a ajuns la aproape 280 de miliarde de dolari anul trecut, dat fiind faptul că a importat mult mai multe bunuri din China decât a exportat în această ţară.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri