Orașul luminilor lipsă. Iluminatul public nu funcționează pe zeci de străzi din București

Data publicării:
strada fara becuri

Pe Şoseaua Andronache, o arteră lungă de doi kilometri, singurele lumini vin de la farurile maşinilor sau din case.

E așa „din iarnă, de prin noiembrie, decembrie, cred”, spune un localnic.

După lăsarea serii, trecerile pentru pietoni se transformă în adevărate capcane.

Pe lângă faptul că strada e cufundată în întuneric, marcajul abia dacă se mai observă, iar pietonii îşi riscă viaţa ori de câte ori vor să ajungă de partea cealaltă a drumului.

„Au fost probleme şi înainte, până să se traseze aceste treceri şi panourile astea, dar degeaba. Şi cu astea şi fără astea, tot acelaşi lucru”, spune un locuitor din zonă.

Iluminatul stradal a fost refăcut ultima dată în 2008, iar lucrarea a ieşit din garanţie acum doi ani. De atunci nu s-a mai ocupat nimeni de întreţinerea stâlpilor.

În alt colţ al Capitalei, situaţia e şi mai gravă. Oamenii spun că, din lipsa becurilor, acum doi ani a avut loc un accident grav.

„A fost un caz, cu un om călcăt. Nu l-a văzut vatmanul sau ceva de genul acesta. Da, da, da. A fost cu un om al străzii, aici”, povestește un vatman.

Pe porţiuni întregi din bulevardul Theodor Pallady iluminatul nu mai funcţionează. Unul dintre viceprimarii Capitalei spune că, în 2006, consiliul general a plătit 83 de milioane de lei firmei Luxten pentru extinderea reţelei de iluminat pe 165 de străzi din oraş. Lucrarea a început în 2008 şi avea o garanţie de cinci ani. Pe 67 dintre străzi sunt acum probleme.

„La expirarea celor cinci ani de garanţie, Luxtenul a solicitat să se facă recepţia finală a lucrării, dar Primăria nu a dat curs acestui demers, deşi este o prevedere legală clară”, spune Cornel Pieptea, viceprimar al Capitalei.

Repararea străzilor lăsate în întuneric ar costa 5 milioane de lei. Luxten susţine că nu mai e obligată să întreţină stâlpii.

„În situaţia dată, în care nu avem în administrare sistemul de iluminat public pe aceste artere, nu putem da termen de remediere a situaţiei, singurul în măsură să răspundă fiind beneficiarul lucrării”, se arată într-un comunicat de presă Luxten Lighting Company.

Primăria recunoaşte că nu a făcut recepţia pentru toate străzile, dar promite că situaţia se va rezolva în curând.

„Pe 95 de străzi s-a constatat că instalaţiile de iluminat public sunt în stare de funcţionare, drept pentru care s-a încheiat proces verbal de predare-primire. Pentru celelalte s-au luat măsuri de remediere a defecţiunilor”, arată municipalitatea.

După recepţionarea tuturor străzilor din contract, de întreţinerea lor se va ocupa compania Luxten. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri