Poliția din toată țara, supusă unor controale-fulger din partea MAI. Radu Stroe: „Trebuie să rupem pisica!”

Data publicării:
10012013 20stroe-43028

Actualizarea 11.35 Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat presei că nu este vorba despre verificările uzuale, clasice, ci despre „controale-fulger”, care vor dura două săptămâni și care se vor desfășura pe două linii - una de poliție și „linia care se vede mai puțin”.

Întrebat ce a motivat asemenea controale, dacă este vorba cumva de cazul de la Olt, ministrul a spus că există informații că „se întâmplă asemenea lucruri” și trebuie „să începem să rupem pisica”.

Întrebat dacă își menține declarația cu „golăneala” anumitor polițiști, Radu Stroe a replicat că verificările ar putea arăta că „golăneala s-ar putea să fie extinsă”.

Pe de altă parte, ministrul a ținut să sublinieze că în țară există 52.000 de polițiști, iar cazurile neconforme cu etica și deontologia profesională sunt doar câteva. „Trebuie apărată demnitatea instituției, trebuie protejată imaginea instituțșiei și a 90% dintre oameni”, a spus ministrul de interne.

Întrebat dacă va fi schimbat șeful IGP, ministrul a răspuns: „Să vedem cum se descurcă”.

______________________________

„Din dispoziţia ministrului Afacerilor Interne, Radu Stroe, echipe de specialişti din cadrul Aparatului central al MAI şi ai Inspectoratului General al Poliţiei Române se vor deplasa la mai multe inspectorate de poliţie judeţene pentru realizarea unor verificări cu privire la respectarea principiilor de etică şi deontologie profesională", se arată într-un comunicat al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Astfel de controale interne au loc periodic, numai că, de obicei nu sunt publice.

Controalele dispuse de ministrul Stroe vin în urma scandalului declanşat în seara de 26 decembrie, când poliţista Melania Renghea de la Poliţia Balş şi fostul său superior Gheorghe Barbu au ajuns la spital după ce femeia, care susţine că poliţistul ar fi violat-o, l-a înjunghiat pe acesta de mai multe ori în abdomen.

Eu nu mi-am imaginat că în poliția română poate să existe atâta golănie, nu pot să spun altfel. Deci băiatul ăsta a plecat aseară din spital, s-a angajat în fața secretarului de stat că vine astăzi să discute și aflăm astăzi că e din nou în concediu medical, două săptămâni, azi am aflat-o”, declara ministrul Radu Stroe în 8 ianuarie. „Oricum, băiatul ăsta vă garantez eu că nu va mai lucra în poliție nicio zi după ce va veni prima zi la serviciu”, adăuga ministrul.

Un alt scandal în poliție care a determinat verificări disciplinare a fost astă-vară, legat de cazul japonezei ucise la Otopeni.

„Cu ocazia acestor misiuni vor fi identificate situaţiile care reprezintă atitudini neconforme reglementărilor în vigoare în relaţia şef-subordonat, practici discriminatorii în raport cu angajatele şi alte aspecte care privesc climatul organizaţional în interiorul acestor unităţi”, precizează, de altfel, Ministerul de Interne în comunicatul transmis joi.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne mai spune că „îşi reafirmă întreaga disponibilitate pentru identificarea şi sancţionarea drastică a oricărui tip de atitudini care încalcă prevederile legale, ordinele interne şi normele privind deontologia profesională specifică funcţiei publice de poliţist".

Michi Lepădat, vicepreședinte Pro Lex: S-au mai făcut verificări, dar unii colegi știau ce va urma

„Poate fi o inițiativă bună, dar depinde cum se concretizează și ce se urmărește. E bine să știm ce colegi avem, dar trebuie să se facă atent și cu onestitate și să aibă o finalitate bună”, a spus la Digi24 Michi Lepădat, vicepreședintele sindicatului Pro Lex.

„S-au mai făcut verificări, unii colegi știau însă ce va urma și au ieșit foarte bine, iar pentru alții a fost o surpriză totală și s-a întâmplat ca unii să pice testele. Nu neapărat se știa de la nivel înalt, se poate și de la nivel local”, a declarat Lepădat.

„Cei care testează sunt bine intenționați. Ar fi avut un efect însă dacă nu s-ar fi știut nimic din toate aceste teste”, a subliniat el.„Teste de integritate s-au mai făcut”, a adăugat Lepădat.

Pavel Abraham: O procedură la schimbarea ciclului și un context pentru o acțiune la nivel larg

Este o stare de normalitate, decizia ministrului este una corectă, de bun simț. Este o chestiune de rutină, că am văzut că reprezentanți ai presei prezintă ca un fapt inedit.

Este, după părerea mea, o acțiune de evaluare cu efectivele din aparatul central în punctele vulnerabile din sistemul polițienesc pe baza unor informații existente.

Acum, la schimbarea ciclului există o procedură. Domnul ministru a avut întâlniri la vârf cu reprezentanții acestor unități și acolo i s-au prezentat situația. În baza unei verificări a domnului ministru și a corpului de control se va face o verificare unde există incertitudini, abateri repetate. În acest context s-a dispus o acțiune la nivel larg.

Sunt convins că această acțiune de evaluare sau de corectare a unor disfuncții se va desfășura pe o perioadă mai îndelungată. Indiscutabil că vor fi schimbări, asta este o chestiune de normalitate în democrație. Oamenii se uzează, unii devin imposibili în situația de a lua măsuri dat fiind faptul că sunt de mult în același loc și s-au legat niște prietenii.

Se vor face rotiri de cadre, se vor face schimbări acolo unde sunt disfuncții, sigur că unele vor fi interpretate politic. Îmi permit să îi spun cu tot respectul și simpatia pentru domnul ministru, dar s-a exprimat cel puțin neinspirat cu privire la golănie, nu poți să etichetezi o instituție în ansamblu. Sigur că sunt polițiști care greșesc, dar nu trebuie dintr-o frunză să îmbolnăvim tot copacul”, a spus Pavel Abraham, fost inspector general al Poliției Române, în direct la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri