Șoșoacă face cerere de miting în numele fermierilor. Senatoarea vrea 10 zile de protest în Piața Victoriei DOCUMENT

Data actualizării: Data publicării:
sosoaca
Senatoarea Diana Șoșoacă. Foto: Captură Digi24

Este a treia zi de proteste la intrările în București. Transportatorii care vor să ajungă la Guvern amenință că vor bloca orașul. Polițiștii și jandarmii au făcut filtre la intrările în capitală și le interzic accesul din cauză că nu au autorizație. În paralel, sute de fermieri au anunțat că urmează să plece spre București. La Primăria București a fost primită o cerere pentru protest, dar administrația locală transmite că nu e valabilă, pentru că "nu e scrisă corect". O întâlnire între reprezentanții protestatarilor și Marcel Ciolacu ar urma să aibă loc la ora 15.00.

ACTUALIZARE 14:55 Potrivit informațiilor Digi24.ro, senatoarea Diana Șoșoacă a depus, vineri, o cerere de autorizație pentru protestele fermierilor în Capitală. Ea cere 10 zile de protest în Piața Victoriei. 

ACTUALIZARE 14.00 Fermierii care veneau cu tractoare de la Lehliu pentru a se alătura protestatarilor de la București au fost trași pe dreapta de poliție pe motiv că nu au autorizație. Ei nu au putut intra pe DN 3A ca să ajungă la București.

Nu au fost incidente.

Sunt filtre de jandarmerie pe principalele șosele care duc spre București.

O delegație a protestatarilor ar urma să se întâlnească la Guvern cu premierul Marcel Ciolacu la ora 15.00.

Florin Barbu: Deocamdată nu s-a primit nicio solicitare din partea fermierilor

ACTUALIZARE 12:50 Ministrul Agriculturii, Florin Barbu spune că nu a primit până în prezent nicio solicitare din partea fermierilor care protestează de două zile în apropiere de Bucureşti, dar şi în ţară, precizând însă că „uşa ministerului este deschisă”, dacă vor să vină la discuţii.

„În momentul de faţă nimeni nu a venit, nicio o echipă de negociere, la Ministerul Agriculturii. Deocamdată nu s-a primit nicio solicitare, niciun membru al unei asociaţii nu şi-a asumat acest protest şi nici nu a venit să discute la Ministerul Agriculturii. Luni, la ora 12:00, avem discuţii pe revendicările asociaţiilor de fermieri, dar repet dacă fermierii protestatari vor să facă un grup şi să vină să discute problemele, uşa ministerului este deschisă. Problemele nu sunt numai la mine. Sunt probleme pe inspecţie tehnică, la Interne cu permisele, pe RCA. La Ministerul Agriculturii nu ştiu ce pot să ceară. Dăm 100 euro pe hectar, dăm sprijin pentru zootehnie, dăm sprijinul pe Ucraina, am subvenţionat acciza la motorină, am subvenţionat 50% din consumul de energie anul trecut, dar eu totuşi îi aştept să se constituie într-o comisie şi să vină să discute cu mine”, a spus Florin Barbu, într-un interviu pentru Agerpres.

ACTUALIZARE 12.00 Transportatorii continuă protestele demarate miercuri, iar în acest moment se regrupează la intrarea în Capitală, la Afumaţi, a declarat vineri, pentru Agerpers, Alex Perţea, reprezentantul transportatorilor care participă la protest.

"Suntem la intrare în Capitală. Suntem în curs de regrupare pentru a ne continua protestul. Ca şi locaţie nu suntem foarte hotărâţi care este direcţia din acest punct. Momentan suntem în regrupare. Suntem în zona Afumaţi, chiar la intrare, pe centură", a spus Alex Perţea

Întrebat dacă protestatarii se îndreaptă spre Guvern, el a menţionat că transportatorii nu s-au hotărât în această direcţie şi că "există o posibilitate, nu au nimic organizat în acest sens".

El a mai spus că în acest moment la protest participă 70-80 de persoane, 30-40 de tractoare şi aproximativ 50 de camioane.

Primăria București: Cererea de protest nu e scrisă corect

ACTUALIZARE 11.50 Cererea de protest "nu este scrisă corect", a informat Primăria București.

"Este depusă de o persoană fizic. Nu este specificat intervalul de timp, numărul de persoane care vor să participe, traseul pe care vor să-l urmeze și nici ce organizații reprezintă. Deci, nu este valabilă. PMB a cerut persoanei să vină la primărie, în comisie, să explice cine este și pe cine reprezintă", potrivit sursei citate.

Ședința de la Primărie programată pentru 12.30 a fost anulată.

Predoiu, despre protestele transportatorilor: Lucrurile s-au desfăşurat cu puţină tensiune, dar în ordine, cu calm, sub control

ACTUALIZARE 11.10 Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, în legătură cu protestele transportatorilor şi fermierilor, că lucrurile s-au desfăşurat cu puţină tensiune, dar în ordine, cu calm, sub control, menţionând că a fost un dialog civilizat între protestatari şi reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei.

Cătălin Predoiu a fost întrebat, vineri, dacă au existat incidente la protestele transportatorilor şi fermierilor şi dacă au fost aplicate avertismente sau sancţiuni în aceste zile. 

“Nu, lucrurile s-au desfăşurat, e adevărat, cu puţină tensiune, dar totuşi în ordine, cu calm, sub control. Trupele au fost în control tot timpul. A fost un dialog civilizat, acolo unde s-a mai angajat dialogul între protestatari şi reprezentanţii Poliţiei, Jandarmeriei şi am încredere că vom depăşi cu toţii, cu bine şi cu civilitate, acest moment”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne. 

El a precizat că legile permit ca fiecare să îşi ceară drepturile, respectând în acelaşi timp ordinea publică. 

ACTUALIZARE 11.00 În scurt timp la Primăria Capitalei va avea loc o ședinta de urgență. Cererea transportatorilor va intra în comisia de analiză.

Trebuie stabilite un traseu, un program, un interval de timp pentru protest.

ACTUALIZARE 10.30 Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat vineri, la Digi24 că nu există în acest moment vreo cerere din partea transportatorilor și fermierilor pentru autorizarea protestului. El a explicat care e procedura dacă se depune o astfel de cerere și a subliniat că nu o să fie aprobată niciodată blocarea Pieței Universității. 

Nu sunt motive ca un astfel de protest să fie respins, în condițiile în care nu e paralizată activitatea în București, a spus primarul general.

Știrea inițială

O echipă Digi24 a filmat o coloană de fermieri care au plecat cu tractoare din Lehliu Gară, spre București. Se merge cu 10/15 km pe oră. E posibil ca vechiul drum spre mare, DN 3A, să fie blocat azi.

Protestatarii nu au spus ce vor face când vor ajunge la București. Cert este că la intrările în Capitală sunt zeci de jandarmi și polițiști care fac filtre și nu permit accesul cu utilaje mari.

Și din Călărași au plecat zeci de fermieri cu tractoare.

Este vorba despre proteste spontane, astfel că jandarmii și polițiștii nu știu câți fermieri și transportatori vor ajunge în București, așa că sunt în alertă.

Transportatorii și fermierii au forțat joi seară intrarea în Capitală cu tractoarele. Au vrut să ajungă în Piața Victoriei dar nu aveau autorizație și au fost blocați de forțele de ordine. Vineri dimineață, protestatarii cu utilajele sunt la Chiajna, pe șoseaua de centură.   

Diana Șoșoacă și George Simion s-au dus la Chiajna ca să-i instige pe protestatari, dar au fost huiduiți.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a afirmat joi seara că nu l-a contactat nimeni în legătură cu protestul fermierilor și transportatorilor, care încercau să ajungă cu autovehiculele lor până în Piața Victoriei. "Nu m-a consultat nimeni în legătură cu protestul fermierilor. Eu am autorizat absolut toate protestele, chiar și pe cele împotriva mea. Dar acum, nu m-a întrebat nimeni. Nici măcar prefectul nu m-a contactat.", a spus el.

La Jurnalul de Seară de la Digi24, prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, a explicat că dreptul de a protesta este reglementat de Constituţie şi apărat de statul român, dar toată lumea trebuie să respecte legea şi a punctat că este nevoie de obţinerea unei autorizaţii, sens în care trebuie depusă o cerere la Primăria Capitalei. 

La rândul lui, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat joi, la Jurnalul de Seară de la Digi24, referitor la protestul fermierilor, că „organele de ordine nu fac altceva decât să aplice legea”, făcând apel la rațiune și calm din partea tuturor. Ministrul a mai explicat că aceștia nu vor intra în oraș dacă nu vor obține autorizație de protest. 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri