Presupus trafic cu secrete de stat la DNA

Data publicării:
20022013 20valentin 20preda-50532

„Vă spun că învinuirea care mi se aduce este aceea de deţinere de documente cu caracter special. A început urmărirea penală. Deocamdată nu am interdicția de a părăsi țara”, a declarat marți Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada noiembrie 2012 - 18 februarie 2013, ofiţerul de poliţie judiciară din cadrul DNA, originar din Constanţa, i-a transmis fostului secretar de stat din Ministerul Transporturilor informaţii confidenţiale şi date care constituiau secrete de stat, din dosare penale la care acesta avea acces.

„Cu ajutorul lui Manolachi Dan Emil, învinuitul Preda Răducu-Valentin, secretar de stat la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, a beneficiat de o serie de informaţii confidenţiale şi secrete de stat conţinute în dosare penale aflate în instrumentare la D.N.A., pe care le-a valorificat în scop personal sau în folosul unor alte persoane din anturajul său”, se arată într-un comunicat al DNA.

Atât Valentin Preda, cât şi ofiţerul judiciar au primit interdicţia de a părăsi localitatea în următoarele 30 de zile.

Valentin Preda a fost ridicat de procurorii DNA chiar din faţa Ministerului Dezvoltării. La scurt timp după, a fost demis de premierul Victor Ponta.

„Eu am luat decizia, imediat ce am fost informat că a fost reţinut”, a anunțat premierul.

Organizația PSD Constanța a reacționat dur după ce Valentin Preda, fostul consilier al lui Radu Mazare, a fost ridicat de procurorii DNA.

„Reţinerea abuzivă a lui Valentin Preda, din faţa Ministerului Dezvoltării, practic din stradă, aminteşte de practicile poliţiei politice din Germania nazistă sau din Rusia lui Stalin, reţineri abuzive perpetuate de miliţia securistă a lui Traian Băsescu”, arată reprezentanţii PSD Constanţa într-un comunicat de presă.

Citiți și:

DNA. Fost secretar de stat, Valentin Preda, urmărit penal pentru deținerea unui document ce constituie secret de stat

Cine este secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Valeriu Preda

Cine este secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Valeriu Preda

În vârstă de 45 de ani, Valentin Preda a fost unul dintre cei mai longevivi secretari de stat din România. A fost numit acum 11 ani de ministrul de atunci al transporturilor, Miron Mitrea.

A ocupat această funcţie în cadrul Ministerului timp de aproape 7 ani, până când a hotărât să plece ca director la o companie din Constanţa. La finalul anului 2009 a devenit membru în Consiliul de Administraţie al Porturilor Maritime Constanţa şi ulterior consilier al primarului Radu Mazăre.

A revenit la Transporturi în ianuarie 2010, când ministru era Radu Berceanu. Interesant este că, începând din luna mai a aceluiaşi an, a fost concomitent şi consilierul lui Radu Mazăre, timp de doi ani.

Luna trecută, fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, l-a eliberat din funcţie. După doar 13 zile, premierul Victor Ponta l-a instalat din nou secretar de stat.

„Valerică, un băiat care a performat”

„Valerică e un băiat care a performat”,spunea public primarul Radu Mazăre despre fostul său consilier. În replică, Relu Fenechiu declara pentru Gândul: „Eu zic că nu va mai fi”. Părerea ministrului liberal a contat mai puţin decât aprecierile lui Radu Mazăre.

Pe 16 ianuarie, Valentin Preda s-a întors la Ministerul transporturilor, acolo unde s-a ocupat de domeniile naval şi aerian.

Mai mult, fotoreporterii ZIUAnews i-au surprins săptămâna trecută pe Relu Fenechiu şi Valentin Preda în timp ce luau prânzul într-un local situat în apropiere de Piaţa Victoriei. Surse citate de ZIUAnews susţin că prioritatea lui Valentin Preda este Portul Constanţa, pe care PSD vrea să-l ia sub „umbrela" sa.

Întrebat ce părere are despre cazul Valentin Preda, Relu Fenechiu a refuzat să comenteze până la aflarea mai multor date.

Nu dau declarații. Vrei să îi supărăm pe MCV? Nu vreau să comentez nimic despre ce s-a întâmplat cu domnul Preda, până când nu aflăm date mai multe. Din câte știu eu, nu este vorba de niciun fel de act săvârșit în cadrul Ministerușui Transporturilor de către domnul Preda”, a declarat miercuri ministrul Transporturilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri