Proiect. Clădirile cu bulină roşie din Bucureşti, inclusiv din Centrul Vechi, ar putea să nu mai fie închiriate sau destinate activităților economice

Data publicării:
cladire centrul vechi

Propunerea vine chiar din partea proprietarilor de restaurante şi cluburi din Centrul Vechi al Capitalei. Ei au solicitat Primăriei, încă de acum trei ani, să le impună celor care deţin în zonă imobile cu risc seismic să le consolideze.

Locuinţele aflate în clădiri cu risc seismic nu vor mai putea fi închiriate sau destinate activităţilor economice. Astfel, proprietarii nu vor mai putea deschide baruri, terase sau restaurante.

„Mi se pare normal. Dacă e cu risc, de ce s-o mai închirieze omul, nu-i normal? Eu stau aici in centru, chiar aici stau, și daca vine un cutremur ne ducem ca popa. Avem bulina roșie de gradul 1”, spune o femeie.

Conform proiectului Primăriei, proprietarii vor putea doar să locuiască în astfel de imobile.

„Dacă locuieşte în casă, e treaba lui dacă îi pică casa. Dar dacă de exemplu închiriază clădirea şi tu acolo desfăşori o activitate publică, e o prioritate pentru oamenii aia si e normal să o aduci la niște standarde”, afirmă Mugur Mihăescu, fondatorul Asociației investitorilor din Centrul Vechi.

Primăria vrea să-i oblige pe toţi proprietarii de clădiri din Bucureşti să facă expertize tehnice pe baza cărora să obţină un certificat seismic care ar deveni obligatoriu la vânzarea sau închirierea imobilului.

Nu trebuie să schimbăm mult în legislație ca să putem aplica nu neapărat sancțiuni, ci prevenție”, susține Bogdan Hreapcă, șeful Direcției de Investiții din Primăria Capitalei.

Propunerea Primăriei Capitalei va fi dezbătută la Ministerul Dezvoltării şi în comisiile speciale de la Parlament. In Capitală sunt în prezent peste 560 de imobile cu risc seismic. Pe lista Primăriei aproape 190 dintre ele figurează ca fiind pericol public. În ultimii 36 de ani, în Bucureşti au fost consolidate 34 de imobile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri