Protestatari de la Pungești, amendați de jandarmi

Data publicării:
Pungesti 19 Octombrie 1

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Vaslui a amendat 11 localnici din comuna Pungeşti după ce oamenii au participat, în lunile octombrie şi noiembrie, la manifestaţii ilegale atât pe drumul judeţean Vaslui - Gârceni, cât şi în faţa primăriei din localitate, relatează Mediafax.

Sancţiunile au fost aplicate cu întârziere de către Jandarmerie pe motiv că a trebuit să fie vizionate înregistrările cu protestatarii care fie au blocat un drum judeţean, fie au proferat injurii la adresa primarului comunei Pungeşti, Mircea Vlasă, căruia i-au solicitat demisia din funcţia publică.

„În urma manifestaţiilor din 16 octombrie, atunci când s-a blocat un drum judeţean, s-au aplicat şapte sancţiuni pentru participarea la adunări publice nedeclarate şi urmate de refuzul părăsirii locurilor de desfăşurare a acestora la somaţia organelor de ordine, făcute potrivit legii. Celelalte patru persoane au fost amendate pentru organizarea unui miting ilegal în faţa Primăriei Pungeşti, unde au proferat injurii la adresa primarului din localitate”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al IJJ Vaslui, Lucian Modoranu.

Valoarea totală a amenzilor aplicate de Jandarmeria Vaslui se ridică la 2.400 de lei, cele mai mari sancţiuni fiind de 500 de lei de persoană.

Cronologia demonstrațiilor

Aproximativ 500 de persoane din Siliştea, judeţul Vaslui, au protestat, în 16 octombrie, în zona unde compania Chevron urmează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist. Câţiva localnici au forţat cordonul format de jandarmi mobilizaţi la faţa locului şi au reuşit să ajungă în perimetrul în care nu aveau acces, oamenii acuzând că au fost bruscaţi apoi de forţele de ordine.

Oamenii au format un scut uman, ţinându-se de mâini, în încercarea de a împiedica societatea care trebuia să amenajeze pentru compania Chevron platforma pe care urma să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist să intre cu utilajele în zonă.

Cei peste 200 de jandarmi trimişi în zonă, inclusiv de la Gruparea Mobilă din Bacău, pentru a elibera zona astfel încât societatea să îşi poată duce utilajele şi să poată lucra, i-au înconjurat pe manifestanţi, împiedicându-i să ajungă în perimetrul unde ar urma să fie amplasată platforma Chevron.

La un moment dat, câţiva localnici au reuşit să rupă cordonul jandarmilor şi să ajungă în zona unde nu aveau acces, forţele de ordine intervenind, oamenii fiind scoşi cu forţa din acel perimetru şi acuzându-i pe jandarmi că i-au bruscat.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Vaslui, Lucian Modoranu, a declarat că jandarmii au intervenit la cererea prefectului judeţului.

Prefectul de Vaslui, Radu Renga, a declarat că jandarmii au obligaţia să intervină atât timp cât ordinea publică este afectată.

El este cercetat penal pentru abuz în serviciu, după protestele de la Pungeşti. Asta după ce o asociaţie din Mureş a depus o plângere potrivit căreia Radu Renga „a trimis abuziv şi ilegal jandarmii să acţioneze împotriva oamenilor paşnici”.

Timp de căteva ore, manifestanţii au blocat drumul judeţean aflat în apropierea câmpului pe care urmau să fie instalate utilajele.

În timpul protestelor, cinci dintre manifestanţi au avut nevoie de îngrjiri medicale după ce li s-a făcut rău. Doi dintre ei au fost preluaţi de ambulanţe şi duşi la spital. Ceilalţi trei au primit îngrijiri medicale de la echipajele ambulanţelor aflate la faţa locului, între acestea fiind şi bărbatul căruia i s-a făcut rău şi a căzut într-un şanţ cu apă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri