Proteste ecologiste cu cântec: „Minereu dacă au aflat... Şpăgile-s calde... Pe toţi v-au expropriat... Şpăgile-s calde...”

Data publicării:
pungesti-8

A fost o duminică a protestelor, nu doar la Bucureşti, ci în mai multe oraşe ale României. Oamenii au ieşit în stradă să îşi arate nemulţumirea faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, dar şi faţă de exploatarea gazelor de şist. La Cluj Napoca au protestat peste 200 de oameni, în timp ce la Oradea aproape 100 de manifestanţi şi-au strigat nemulţumirile în Piaţa Unirii din oraş. Şi la Constanţa s-au strâns 100 de persoane. Nici nemulţumirile legate de modificările aduse Codului Penal nu au fost uitate.

Pungeşti, nu uita, Clujul e de partea ta

La Cluj-Napoca, protestatarii s-au strâns în centrul oraşului, apoi au pornit înt-un marş pe străzile din zonă. Oamenii sunt nemulţumiţi şi de modificările aduse de parlamentari Codului Penal şi resping exploatarea gazelor de şist sau a aurului cu cianuri.

E vorba de corupţie, e vorba de întreaga afacere mizeră pe care o găsim la fiecare cercetare a afacerii Roşia Montana. E suficient. Bănuiesc că toată boala societăţii româneşti lucrează şi-n afacerea aceasta, şi ar fi momentul să şi reacţionăm”, a declarat un manifestant pentru Digi24.

În toată ţara s-a făcut apel la solidaritate cu, din nou, abuzurile care se întâmplă la Pungeşti, toate cauzele sunt împreună - Roşia Montana, Pungeşti, exploatarea gazelor de şist”, atenţionează un alt protestatar.

Minereu dacă au aflat...

Şpăgile-s calde...

Pe toţi v-au expropriat...

Şpăgile-s calde...

La Constanţa, aproape 100 de protestatari echipaţi cu vuvuzele, portavoci, dar şi clopote, au fredonat un colind adresat guvernanţilor: „Minereu dacă au aflat... Şpăgile-s calde... Pe toţi v-au expropriat... Şpăgile-s calde...

Este un colind care circulă în întreaga ţară, e o creaţie populară şi, ca la orice creaţie populară, autorul este în cazul nostru poporul protestatar”, a declarat în acest context artistul Harry Tavitian, prezent şi el la protest.

În curând, lângă satele dobrogene se va întâmpla exact ca la Pungeşti: să fie aduse sondele care sunt extrem de nocive şi vor polua iremediabil pânza freatică”, atenţionează un alt participant.

Peste 70 de persoane au protestat şi în Oradea faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, dar şi faţă de prospecţiunile anunţate în mai multe zone ale României, inclusiv în perimetrul Băilor Felix. „E o stupizenie! Într-o zonă turistică să te apuci să topeşti solul, să otrăveşti apele termale care au asigurat supravieţuirea unor specii endemice de mii de ani, vii şi distrugi totul, pentru ce?”, declară indignat un manifestant.

Suntem mai mulţi care nu vrem o asemenea dezvoltare a ţării, doar că suntem mai puţini cei care ies. Suntem vocea lor, suntem vocea mai multor români, suntem vocea românilor care vrem o naţiune puternică”, a declarat la rândul său unul dintre organizatori, Mircea Talpoş.

Oamenii spun că nu vor renunţa la aceste manifestaţii şi vor ieşi şi weekend-urile viitoare în stradă.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri