Live Text A șasea zi de proteste. Trafic îngreunat și blocaje pe șosele. Simion, alungat de un protestatar la Constanța: „Hai, taie-o de aici!”

Data actualizării: Data publicării:
protest al transportatorilor
Imagine cu caracter ilustrativ de la protestele fermierilor și transportatorilor de săptămâna trecută. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Crește furia transportatorilor și fermierilor, care continuă protestele pentru a șasea zi la rând. Circa 4.500 de camioane și tractoare sunt scoase în stradă și paralizează intrările în marile orașe din țară. Pe centura Capitalei este o nouă zi de circulație de coșmar. Zeci de camioane și utilaje agricole blochează una din benzile de circulație în zona Afumați. La intrările în orașe poliția face filtre pentru a-i opri pe protestatari. Premierul Marcel Ciolacu le-a cerut luni miniştrilor de linie să urgenteze elaborarea actelor normative care să rezolve problemele semnalate de fermierii şi transportatorii care protestează. La Ministerul Agriculturii au avut loc noi negocieri între ministru și fermieri.

Un reprezentant al fermierilor a anunțat că s-a ajuns la o înţelegere cu ministrul Agriculturii: Probabil vom suspenda protestele

ACTUALIZARE 19:10 - Reprezentantul fermierilor din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) Marius Micu a anunţat că probabil că va fi decisă suspendarea oricărei iniţiative de proteste, deoarece a fost găsit un acord privind solicitările fermierilor. Ministrul Agriculturii Florin Barbu a spus că „aşteaptă ca toţi fermierii să meargă acasă”, iar procesul verbal pe care l-a încheiat cu reprezentanţii fermierilor va fi asumat şi respectat de el.

„O să avem o întâlnire în care o să ne consultăm, pentru că o mare parte dintre solicitările noastre au fost agreate de ministru. Probabil că vom decide să suspendăm orice iniţiativă de a efectua proteste până la ajungerea unui termen. La momentul în care se vor îndeplini sau nu se vor îndeplini, vom lua din nou decizia ce vom face în actul de reprezentare. Am agreat împreună cu domnul ministru să constituim grupuri de lucru, ca împreună, în cadrul acestor grupuri de lucru, să urmărim termenele pe care vi le-am prezentat pentru soluţionarea celor 13 propuneri menţionate”, a explicat Micu, într-o conferinţă de presă la sediul Ministerului Agriculturii.

Simion, alungat de un protestatar la Constanța: „Hai, taie-o!”

ACTUALIZARE 17:10 George Simion a fost gonit de protestatarii de la Constanța. A mers să discute cu ei, aceștia fiind strânși în apropiere de port, însă unul dintre protestatari i-a cerut să plece.

Discuții cu autoritățile din Vaslui și Sibiu

ACTUALIZARE 16:30 Conducerea Prefecturii Sibiu a informat că s-a întâlnit, luni, cu o delegaţie a protestatarilor din agricultură şi transporturi, a preluat solicitările acestora şi le va înainta Guvernului.

„În contextul protestului agricultorilor şi al transportatorilor, astăzi, 15 ianuarie 2024 la sediul Instituţiei Prefectului - Judeţul Sibiu a avut loc o întrevedere a delegaţiei protestatarilor cu domnul prefect, Mircea Dorin Creţu şi cu domnii subprefecţi, Şebu S. şi Florea C. De asemenea, la şedinţă au participat şi reprezentaţii APIA Sibiu şi Direcţia Agricolă Sibiu. Toate solicitările incluse în adresele prezentate au fost discutate şi vor fi înaintate în cel mai scurt timp Guvernului României”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Sibiu.

Conform sursei citate, printre revendicările protestatarilor au fost: restricţionarea totală a importurilor de cereale din Ucraina, acordarea subvenţiilor APIA aferente anului 2023 în regim de urgenţă, reglementarea poliţelor RCA.

Reprezentanţii fermierilor din judeţul Vaslui şi-au prezentat, luni, revendicările, în cadrul unei întâlniri cu prefectul Daniel Onofrei.

La discuţii au participat şi reprezentanţi ai Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor şi ai Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, care le-au răspuns agricultorilor la problemele cu care aceştia se confruntă în activitatea de zi cu zi.

„Sunt optimist că, prin intermediul dialogului deschis şi paşnic, vom identifica soluţii eficiente pentru rezolvarea problemelor semnalate. Încă din cursul săptămânii trecute, am manifestat disponibilitatea pentru dialog şi astăzi am primit o serie de revendicări şi probleme specifice judeţului Vaslui. În timpul discuţiei, am subliniat faptul că, în colaborare cu conducătorii instituţiilor deconcentrate, ne vom implica activ în soluţionarea acestor solicitări. În acelaşi timp, facem un apel la calm către reprezentanţii transportatorilor şi fermierilor, îndemnându-i să respecte legislaţia în timpul acţiunilor lor. Suntem hotărâţi să menţinem un climat de dialog şi colaborare, cu speranţa că vom găsi împreună cele mai potrivite soluţii pentru întregul context”, a transmis prefectul de Vaslui, Daniel Onofrei, potrivit Agerpres.

ACTUALIZARE 16:00 Zeci de fermieri au protestat, luni, blocând circulaţia pe centura municipiului Roman şi pe o porţiune din DN2 care tranzitează oraşul, raliindu-se, astfel, la protestele naţionale. Au participat reprezentanţi ai marilor şi micilor fermieri, cu tractoare, camioane şi maşini mici.

Pe unele dintre utilaje au fost arborate drapele, dar şi mesaje prin care se solicită Guvernului facilităţi pentru agricultori. La un moment dat, circulaţia pe DN2, pe podul peste Moldova, a fost paralizată aproape complet după ce fermierii au ocupat cu utilajele ambele benzi de circulaţie şi au mers cu circa 3 kilometri pe oră.

Un echipaj de poliţie a intervenit şi a solicitat deblocarea uneia dintre benzile de circulaţie pentru ca traficul să se poată desfăşura oarecum normal pentru ceilalţi şoferi. Protestul fermierilor a durat circa o oră şi nu s-au înregistrat incidente.

ACTUALIZARE 13.30 Protestul fermierilor s-ar putea extinde. Mari asociații agricole amenință cu ieșirea în stradă dacă ministerul nu le rezolvă problemele rapid. Printre ele sunt plata de urgență a subvențiilor, acordarea de credite cu dobândă subvenționată de stat și rambursarea accizei la motorină. Între timp, luni la ora 13.00, în timp ce ministrul Agriculturii susține o conferință de presă, în fața instituției pe care o conduce are loc un protest de susținere a fermierilor, iar mașinile circulă cu viteză redusă.  

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) va iniţia de urgenţă demersurile pentru organizarea unui protest autorizat la nivel naţional dacă Ministerul Agriculturii nu le soluţionează revendicările, a anunţat luni organizaţia. "AAC a inclus în lista de solicitări şi termene clare pentru soluţionare/implementare, pe care Ministerul Agriculturii, prin ministrul Florin-Ionuţ Barbu, să şi le asume în cadrul consultărilor programate să înceapă de astăzi, luni, 15 ianuarie. (...) În cazul în care ministrul Florin-Ionuţ Barbu nu va accepta şi respecta termenele asumate, AAC va iniţia de urgenţă demersurile pentru organizarea unui protest autorizat la nivel naţional. Acest lucru a fost anunţat de AAC încă din 12 ianuarie 2024, în cadrul unui comunicat de presă", avertizează Alianţa.

Ciolacu: Am cerut urgentarea elaborării actelor normative care să rezolve problemele semnalate de fermieri și transportatori

ACTUALIZARE 12:49 Premierul Marcel Ciolacu a discutat luni cu miniștrii implicați în negocierile cu transportatorii și fermierii protestatari pentru „urgentarea elaborării de acte normative care să transpună în practică soluțiile convenite de cele două părți prin procesele-verbale încheiate”, potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern. În următoarele ședințe de Guvern urmează să fie adoptate primele hotărâri de guvern și ordine de ministru cuprinzând măsurile concrete agreate în sprijinul fermierilor și al transportatorilor, potrivit sursei citate.

Sunt proteste și la Sibiu și Suceava

ACTUALIZARE 12.45 Şi la Sibiu fermierii au ieșit din nou în stradă. Acţiunea lor, care a început la ora 12:00, va dura până la ora 20:00 şi este una autorizată.

Aproximativ 80 de utilaje şi autovehicule vor merge în coloană pe un traseu stabilit de la intrarea în Sibiu până la ieşirea din oraș. 

Şi la Suceava fermieri, transportatori şi şoferi de autoturisme au ieşit în stradă, în semn de protest.

De asemenea, proteste au loc şi în judeţul Dolj, unde a fost stabilit un traseu pentru acțiune. ”Protestatarii doljeni, fermierii si transportatorii vor avea acces până la Aeroportul International Craiova, aşa cum au solicitat, fără a afecta însă traficul şi accesul în acea zonă şi în aeroport. Decizia a fost luată în urmă cu puţin timp de către prefectul judeţului Dolj, Dan Diaconu, împreună cu reprezentanţii structurilor de forţă pe care i-a convocat în urmă cu puţin timp la sediul Prefecturii pentru a găsi cele mai bune soluţii în gestionarea situaţiei protestelor astfel încât să nu se creeze blocaje în trafic sau în vămile din judeţ”, informează oficialii Instituţiei Prefectului Dolj.

Protest în faţa Prefecturii Mureş, pentru susținerea acţiunilor fermierilor şi transportatorilor

ACTUALIZARE 12.35 Potrivit oficialilor Grupării de Jandarmi Mobile Mureş, acţiunea de protest organizată luni în faţa sediului Prefecturii Mureş este autorizată a se desfăşura între orele 10:00 şi 14:00, iar organizatorii au anunţat şi au obţinut aviz pentru participarea a 400 de persoane.

Până la ora transmiterii acestei ştiri manifestaţia s-a desfăşurat fără incidente, protestatarii aducând cu eu pancarte şi vuvuzele.

Pe de altă parte, echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei se află la principalele intrări din municipiul Târgu Mureş, pentru a opri intrarea pe străzile oraşului a autovehiculelor de mare tonaj.

ACTUALIZARE 12.10 Fermierii din Timiș care vor să protesteze la fel ca zilele trecute pe centura Timișoarei sunt opriți de politie la câțiva kilometri de intrarea spre centura Timișoarei pe un drum județean.

Fermierii spun că poliția le-a transmis faptul că utilajele lor sunt înmatriculate pentru activități agricole nu pentru a circula pe drumuri naționale cum ar fi de exemplu centura Timișoarei. Sunt opriți în apropiere de localitatea Sânandrei.

24 de dosare penale după protestele fermierilor

ACTUALIZARE 11.50 Autoritățile au declarat luni că au fost înregistrate 24 de dosare penale, la nivel național, în urma protestelor fermierilor. De asemenea, au mai adăugat că pe grupurile de WhatsApp au fost postate mesaje care incită la violență. Unele persoane cer ca protestatarii „să ia topoarele și lopețile și să meargă pe jos la Guvern”.  

„Polițiștii s-au autosesizat vizavi de comiterea acestor fapte prin semnale transmise în spațiul public, cât și de la o serie de protestatari care au semnalat că pe grupuri de WhatsApp au fost postate mesaje care incită la violență. Vă dau câteva exemple transmise de acele grupuri: „Să luăm o mașină de poliție pe sus și să mergem la Guvern, că nu se mai poate altfel.” „Să luăm topoarele și să mergem pe jos la Guvern.” „Bătaia e ruptă din Rai, să punem mâna pe lopeți și pe topoare și să ne facem dreptate.” Este evident că aceste mesaje incită la violență și facem tot ce putem pentru identificarea persoanelor care transmit astfel de mesaje. Scopul activităților noastre este unul preventiv și desfășurăm activitați în conformitate cu legislația în vigoare”, a spus un oficial din cadrul Poliției Române.

Barbu, către fermieri: Mergeți acasă!

ACTUALIZARE 11.00 Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, face apel către fermierii care blochează intrările în Craiova, dar și în alte orașe din țară să meargă acasă. 

"Eu rog pe toți fermierii să meargă acasă, pentru că (pentru - n.r.) toate revendicările solicitate Guvernului și Ministerului Agriculturii banii au fost și sunt prinși în bugetul Ministerului Agriculturii. Pentru că e pentru prima oară în ultimii 30 de ani când Ministerul Agriculturii are 2% din PIB-ul României. Din punctul de vedere al protestatarilor, dânșii au spus pe procesul verbal nu mai au treabă cu Ministerul Agriculturii", a declarat ministrul. 

Blocaje în vama Nădlac, în Baia Mare și Alexandria

ACTUALIZARE 10.30 O coloană de tractoare s-a format și pe centura orașului Alexandria.

Este o nouă zi de proteste și la Brăila. Fermierii au ieşit cu utilajele pe şoseaua de centură a oraşului și merg cu viteză redusă, îngreunând traficul. Mulți dintre protestatari au plecat deja spre capitală pentru a se alătura protestului agricultorilor din ţară.

Traficul rutier este paralizat și la Baia Mare, după ce protestatarii au intrat cu utilajele în oraș și circulă cu viteză redusă.

Zeci de camioane și TIR-uri stau în coloană la protestul de la Vama Nădlac.

ACTUALIZARE 10.00 Intrarea în Craiova este blocată de protestatari - fermieri și transportatori. Ei nu au fost lăsați să intre în oraș, așa că au blocat principala intrare în oraș.

Acolo sunt cordoane de poliție care îi opresc pe protestatari și îi dirijează pe șoferi spre rute ocolitoare. 

Mii de taximetriști din Craiova și-au anunțat solidaritatea cu acest protest și sunt așteptați să se alăture acțiunii.

„Sunt create premisele unui nou «10 august»”: Europol reclamă „presiuni” la adresa polițiștilor pentru a-i opri pe transportatori 

ACTUALIZARE 9.50 Sindicatul Europol a acuzat public șefi din Poliție pe care i-a calificat drept „slugi ale oamenilor politici” care au pus presiune pe polițiști în ultimele zile pentru „a face orice” pentru a bloca protestul transportatorilor și fermierilor.

Sindicatul a precizat că polițiștilor li s-a cerut să plaseze mașinile de poliție perpendicular pe sensurile de deplasare de pe drumul public și să culeagă „informații din orice sursă” legate de protestatari pentru a le bloca înaintarea. Sindicaliștii le-au cerut polițiștilor și jandarmilor să refuze orice fel de ordine sau dispoziții legale și că „din păcate, după acţiunile dispuse de ministrul Predoiu şi secretarul de stat Despescu, sunt create premisele unui nou «10 august»”. 

Citește continuarea AICI

Ce au cerut protestatarii și ce li s-a promis

ACTUALIZARE 9.40 Negocierile eșuate de până acum îi determină pe fermieri și transportatori să rămână fermi pe poziții și să nu cedeze. Așteaptă ca autoritățile să le rezolve măcar o parte dintre revendicări. Haideți să vedem ce au cerut și ce au primit până acum.

Revendicările protestatarilor:

- Plafonarea RCA la 5.000 lei și suspendarea valabilității poliței când mașina nu este folosită
- Măsuri de fluidizare a traficului în vămi, scutiri de controale
- Toleranță la depășirea greutății
- Modificări la controlul rovignetei, greutății la vamă
- Alocații de hrană și cazare neimpozabile
- Reglementări de concurență loială la transportatori
- Recuperarea unui procent din acciza la combustibil
- Control vamal pentru camioanele ucrainene

De la Ministerul Transporturilor li s-au promis:

- Culoare speciale în vămi și port pentru camioanele din statele UE
- Toleranță 5% pentru depășirea greutății maxime admise
- Asigurare de risc financiar obligatorie pentru expeditori
- Sancțiuni doar pentru expeditor și destinatar în cazul depășirii tonajelor

De la Ministerul Agriculturii li s-au promis:

- Echivalarea categoriei permisului de conducere categoria B cu cel pentru TIR, tractor
- OUG pentru amânarea ratelor
- Compensare 100 euro/ha pentru culturile din 2022
- Plata despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă, fond de risc de 100 milioane de euro

Promisiunile ASF:

- Revizuirea sistemului bonus-malus
- Posibilitatea suspendării RCA (Legea este la Senat)
- Revizuirea modalității de stabilire a tarifului RCA
- Monitorizarea în trafic a existenței poliței RCA
- Franciza se plătește doar în caz de daune

Promisiunile Ministerului Finanțelor

- Simplificarea procedurilor din Codul Fiscal pentru mai puțină birocrație
- Cadru legal pentru investiții în parteneriat cu ministerele
- Scutire la impozitul pentru profitul reinvestit
- Recunoașterea fiscală a subvențiilor pentru scutirea de la plata impozitului pe profit

Știrea inițială:

Circulaţia este restricţionată pe prima bandă, pe ambele sensuri, în localitatea Afumaţi, judeţul Ilfov, fiind ocupată de autocamioane, în contextul protestului transportatorilor, a anunţat, luni dimineaţă, Centrul Infotrafic.

"Se estimează ca aceste proteste să continue şi pe parcursul zilei, existând posibilitatea ca traficul să fie îngreunat în anumite zone din ţară, în special pe şosele de centură ale marilor oraşe sau la intrările în acestea. Recomandăm conducătorilor auto să se intereseze cu privire la restricţiile de trafic, să evite zonele cu manifestaţii, alegând rute alternative, şi să respecte indicaţiile poliţiştilor care desfăşoară activităţi în teren de fluidizare a circulaţiei!", au precizat reprezentanţii Infotrafic.

Prim-ministrul se va întâlni cu vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, a anunţat Biroul de presă al Guvernului. 

Reprezentanții fermierilor și transportatorilor au anunțat, duminică seara, după discuții de câteva ore la Ministerul Finanțelor, că negocierile au eșuat și că protestele vor continua. 

Ministrului Agriculturii, Florin Barbu, se va întâlni luni şi marţi cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri, ai procesatorilor şi retailerilor, pentru a discuta problemele cu care se confruntă, măsurile de sprijin şi soluţiile de finanţare, informează MADR.

Astfel, luni, 15 ianuarie 2024, de la ora 11:00 sunt aşteptaţi fermierii din sectorul ovine şi caprine, respectiv 16 asociaţii, de la ora 13:00 vor intra cei din sectorul vegetal (nouă asociaţii), iar de la 16:00 sunt programaţi reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) şi marii retaileri prezenţi în România.

Marţi, 16 ianuarie, de la ora 11:00 sunt programaţi fermierii din sectorul zootehnic, respectiv cinci asociaţii care reprezintă vaca de lapte şi cea de carne, de la 14:00 vor intra la discuţii cei care reprezintă sectorul de porc şi pasăre (cinci organizaţii), iar de la ora 16:00 sunt aşteptaţi procesatorii din industria alimentară, respectiv cele cinci organizaţii patronale reprezentative din sector.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri