„Sunt create premisele unui nou «10 august»”: Europol reclamă „presiuni” la adresa polițiștilor pentru a-i opri pe transportatori

Data actualizării: Data publicării:
camioane pe centura capitalei
Foto: Inquam Photos /Octav Ganea

Sindicatul Europol a acuzat public șefi din Poliție pe care i-a calificat drept „slugi ale oamenilor politici” care au pus presiune pe polițiști în ultimele zile pentru „a face orice” pentru a bloca protestul transportatorilor și fermierilor. Sindicatul a precizat că polițiștilor li s-a cerut să plaseze mașinile de poliție perpendicular pe sensurile de deplasare de pe drumul public și să culeagă „informații din orice sursă” legate de protestatari pentru a le bloca înaintarea. Sindicaliștii le-au cerut polițiștilor și jandarmilor să refuze orice fel de ordine sau dispoziții legale și că „din păcate, după acţiunile dispuse de ministrul Predoiu şi secretarul de stat Despescu, sunt create premisele unui nou «10 august»”. 

„Coaliţiei de guvernământ îi este frică de democraţie şi foloseşte poliţiştii şi jandarmii să intimideze cetăţenii. În cazul de faţă fermierii şi transportatorii. Sunt momente care ne aduc aminte de pandemie, cu ordonanţele militare ilegale şi cu armata scoasă pe străzi, tot la intimidare. Din păcate, după acţiunile dispuse de ministrul Predoiu şi secretarul de stat Despescu, sunt create premisele unui nou «10 august»”, se arată într-o postare publicată de sindicatul Europol pe Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Da, ne-au pus politicienii să fugărim fermierii şi transportatorii. Să le blocăm accesul pe drumurile publice, să îi oprim ca nu cumva să ajungă în faţa Guvernului, să-şi exercite dreptul de a manifesta, prevăzut de art. 39 din Constituţie. De ce facem referire tocmai la Constituţie? Pentru că poliţiştii şi jandarmii, la începutul carierei JURĂ să apere Constituţia, chiar cu preţul vieţii! Faţă de mii de poliţişti s-a pus presiune în aceste zile să facă ORICE pentru a bloca fermierii pe drumurile publice. Şi când spunem ORICE, ne referim inclusiv la situaţiile în care le-au cerut să plaseze autospecialele perpendicular pe sensurile de deplasare de pe drumul public pentru ca protestatarii să nu poată să înainteze. Li s-a cerut poliţiştilor să culeagă informaţii din orice sursă ca mai apoi să folosească orice canale pentru a-i bloca”, au mai precizat reprezentanţii Europol.

Europol a publicat un fragment dintr-o discuţie online în care un şef din instituţie, identificat drept „IPJ ADJ OP Coman Aurel”, nemulţumit de faptul că a aflat „de la 112” despre proteste şi care le cere subalternilor să se mobilizeze şi să posteze informaţii despre proteste. Concomitent, sindicatul a publicat un extras din procedurile poliţiei rutiere unde e prevăzută interdicţia de a bloca drumul public cu autospeciala de poliţie.

„Evident, toate aceste demersuri sub «îndrumările» ameninţătoare ale unor şefi, slugi ale oamenilor politici, de regulă «împuterniciţi» sau «desemnaţi» care nu cârâie în faţa ordinelor venite din partea celor care ocupă funcţii politice, respectiv Predoiu, secretarul de stat Despescu sau şeful Poliţiei Române, care ocupă tot o funcţie politică, fiind numit de ministrul de interne în funcţie”, adaugă sindicatul.

În acest context, sindicaliştii le-au cerut cadrelor Ministerului de Interne să refuze să îndeplinească dispoziţiile şi ordine ilegale.

„Le cerem poliţiştilor/jandarmilor să refuze dispoziţiile/ordinele ilegale şi să nu facă compromisuri pentru a salva clasa politică şi guvernanţii de contactul cu realitatea din ţară. Nu vă sacrificaţi pentru guvernanţii care nu au dat doi bani pe drepturile voastre, chiar de curând, când s-a pus problema aplicării legii salarizării. Pentru cetăţenii care critică şi condamnă poliţiştii pe care îi văd în stradă, să ştiţi că nu sunt ei de vină, ci şefii lor care îi obligă la aceste gesturi. Iar celor care ne conduc le spunem JOS LABELE de pe structurile MAI. Poliţia şi Jandarmeria sunt în slujba cetăţenilor, nu a celor care azi ocupă vremelnic funcţii politice de conducere în instituţiile statului!”, mai notează sindicatul Europol.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri