Raport OSCE: Digi24, exemplu pozitiv de reflectare a alegerilor parlamentare

Data publicării:
1901 20raport 20osce-44586

Raportul OSCE a urmărit desfăşurarea alegerilor, dar şi modul în care mass-media din România a reflectat campania electorală şi scrutinul din 9 decembrie. Raportul face o analiză a spaţiului mediatic din România şi constată derapajele mai multor posturi de televiziune. Raportul notează că, în general, presa din România a fost partizană pe durata campaniei electorale.

„Potrivit mai multor observatori, o mare parte a mass media preferă să fie un instrument la dispoziţia partidelor politice (...). Un exemplu grăitor este grupul media Intact, care controlează cele mai populare posturi de televiziune, inclusiv televiziunea de știri Antena 3, grup deținut de Dan Voiculescu. Alte posturi de televiziune, ca B1 și OTV au fost de asemenea considerate de experții OSCE ca fiind afiliate unor diverse entități politice. În plus, candidatul Dan Diaconescu a găzduit programe politice pe OTV, încălcând articolul Art. 7(3) din regulamentul CNA care spune că în cursul campaniei electorale nu pot fi difuzate programe produse sau moderate de candidați”, scrie în raport.

„Noua televiziune Digi24 a încercat să urmeze o linie editorială mai independentă și a fost văzută de mulți ca un exemplu pozitiv”, subliniază documentul OSCE.

Documentul notează că obișnuitul nivel ridicat de încredere în mass-media a scăzut semnificativ. Percepţia românilor despre presă este că aceasta serveşte intereselor politice.

Potrivit unui sondaj realizat de IRES la sfârşitul lunii decembrie anului trecut, 50% din români consideră că în 2012 presa a fost „mai degrabă coruptă şI în slujba politicienilor”.

Raportul amintește și despre schimbarea conducerii TVR, „văzută de mulți drept o tentativă de sporire a controlului politic asupra acestui organism media înglodat în datorii”.

Profesionalism, în mai puțin de un an de emisie

Digi24 a fost lansat de compania RCS -RDS la 1 martie 2012 şi este singura televiziune de știri din România care emite in format full HD.

În primele 10 luni de existenţă, Digi24 a trecut testul credibilităţii şi echidistanţei prin modul în care a reflectat campaniile pentru alegerile locale şi parlamentare cât şi referendumul de demitere a preşedintelui României. Faptul că CNA nu a sancţionat Digi24 confirmă că atitudinea postului a fost corectă.

Jurnaliştii Digi24 şi-au asumat şi au respectat angajamentul de a servi interesul telespectatorilor şi nu al actorilor politici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri