Revizuirea Constituţiei. Statul îşi exercită dreptul de a recupera prejudiciul cauzat de magistraţi

Data publicării:
magistrati

"Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Răspunderea statului este stabilită în condiţiile legii inclusiv în ceea ce priveşte răspunderea magistraţilor care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă. Statul exercită dreptul de regres, în condiţiile legii", este amendamentul adoptat de membrii Comisiei care înlocuieşte articolul 52, aliniatul 3 din Legea fundamentală. 

Preşedintele Comisiei, Crin Antonescu, a declarat că în cazul răspunderii materiale a magistraţilor s-a urmărit, prin modificările propuse la Legea fundamentală, ca statul să-şi exercite atributul de a recupera prejudiciul cauzat de aceştia în anumite situaţii.

"Există şi dreptul la regres, deci ca statul să se îndrepte împotriva celor care s-au făcut vinovaţi de rea-credinţă sau gravă neglijenţă atunci când au dat o sentinţă. Este cazul mult discutat al unor sentinţe date la CEDO, prin care cetăţeni români nedreptăţiţi au fost despăgubiţi de statul român în urma unor erori judiciare şi în care statul îi despăgubeşte pentru că este dreptul lor, dar de fapt toţi ceilalţi cetăţeni care sunt contribuabili la bugetul de stat suportă asta şi nu cel care a greşit", a spus Crin Antonescu, precizând că modalitatea concretă de recuperare a prejudiciului va fi prevăzută în lege.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri