Români cu sufletul: O asociație a bunicuțelor păstrează tradițiile românești în Serbia

Data publicării:
babuta

Deși este născută în Serbia, Mărioara Sîrbu știe povestea fiecărei piese din vechiul port popular românesc. A crescut cu povești despre ţara din care s-a rupt Banatul Sârbesc după Primul Război Mondial. Are 78 de ani şi dintotdeauna a spus cu mândrie că e româncă.

O fost Banatul împreună cu al românilor, dar când s-o tras graniță ne-a despărțit inima în două și noi am rămas aici, dar păstrăm tot ce e românesc în noi”, a spus Mărioara Sîrbu, membră a Asociației Bunicuțelor.

25 de românce din Uzdin, un sat din nordul Serbiei, au creat acum 12 ani o asociație a bunicuțelor. Femeile au amenajat, după obiceiurile de acum un secol, o casă unde se întâlnesc și le povestesc tinerilor despre România.

Valorile românești sunt foarte bogate și ne-ar fi părut rău să dispară. De ziua națională a României, noi ne-am întâlnit aici să facem o mâncare tradițională care se face la Uzdin și cu care noi ne mândrim”, a spus Ana Boier, președinta Asociației Bunicuțelor.

E vorba de o ruladă cu brânză fiartă în cartofi, pregătită după un adevărat ritual, pe care femeile îl respectă cu strictețe. Preparatul e împărţit, conform tradiţiei, întregii comunităţi de români.

„Trăiesc într-un sat românesc unde toți vorbesc românește, plus că mă trag dintr-o familie unde mama este româncă și chiar îmi face plăcere să văd cum bunicuțele ajută și contribuie la obiceiurile din sat”, a spus o tânără fată din Uzdin.

În cele 42 de localități românești din Banatul Sârbesc trăiesc peste 30.000 de români.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri