România așteaptă de doi ani aderarea la Schengen

Data publicării:
03032013 20asteptare-52614

Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat astăzi că vrea să împiedice o aderare rapidă a României și Bulgariei la Schengen. Dacă cele două țări vor insista la Consiliul JAI asupra unui vot de stabilire a unei date de aderare, Germania va face uz de dreptul sau de veto, a mai spus ministrul german într-un interviu pentru Der Spiegel.

În ianuarie 2007, imediat după aderarea la Uniunea Europene, România a accesat banii europeni destinaţi pregătirii tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen. Până în 2009 inclusiv, România a primit peste o jumatate de miliard de euro pentru acest proces. În septembrie 2007 se încheie prima vizită de pre-evaluare din partea Uniunii, iar in ianuarie 2008, România şi Bulgaria declară oficial că se pregătesc să adere la Schengen împreună. Au urmat șapte vizite de evaluare în România, toate încheiate cu rapoarte pozitive, iar în ianuarie 2011, acum doi ani, România încheie oficial cu succes evaluările din partea UE în ceea ce priveşte aplicarea standardelor Schengen.

În iunie același an, Parlamentul European adoptă prin vot Raportul final privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, iar Consiliul JAI întrunit la Bruxelles decide că România şi Bulgaria sunt pregătite să adere la Schengen.

Decizia finală este anunţată pentru următoarea reuniune, din septembrie 2011, pentru că mai multe state invocă aşteptarea unui raport privind criminalitatea din România, lansat în iulie. În septembrie, însă, surpriză: Olanda şi Finlanda se opun aderării României şi Bulgariei la Schengen. Principalele motive invocate sunt problema romilor şi a corupţiei din vămi. Pentru prima data este invocat raportul pe Justiţie din cadrul MCV aplicat României -- lucru fără precedent, pentru că cele două proceduri europene nu au nicio legătură juridică.

Dupa un an și două amânări, România obține, exact acum un an, în martie, promisiunea că în septembrie va fi luată decizia. Dar în septembrie, Germania şi Olanda s-au opus, au vrut să aştepte raportul suplimentar pe Justiţie din decembrie. Consiliul JAI de săptămâna viitoare ar fi ultima şansă pentru aderarea României la Schengen, cu toate frontierele, în 2013. Un eşec înseamnă că următorul termen va fi octombrie 2013 pentru frontierele maritime şi aeriene şi 2014 pentru frontierele terestre.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri