Șantierele înghețate din lipsa banilor costă 10% din valoarea lucrărilor executate

Data publicării:
drumuri-4

De pierdut pierde şi statul, şantierele costă milioane de lei. În medie, conservarea lucrărilor ajunge la 10% din valoarea lucrărilor deja executate.

Asfaltul turnat în urmă cu peste 20 de ani pe cei 70 de kilometri care leagă Suceava de Maramureş s-a măcinat, iar în multe locuri a ieşit la iveală pământul. Traseul este un adevărat test de îndemânare la volan. Cei care nu fac faţă ajung cu maşinile în service.

340 de milioane de lei ar costa repararea şoselei, bani pe care Compania de Drumuri nu-i are, dar promite că va încerca să facă rost anul viitor.

„DN18 cu siguranță face parte din cele 10 proiecte majore care vor fi susținute de către guvern în anul 2014. Și nu sunt doar 10”, spune Narcis Neaga, directorul CNADNR.

Anul acesta, pentru începerea unor lucrări noi, şefii de la Drumuri nu au primit niciun leu. Bani puţini au fost daţi şi pentru lucrările în derulare.

„Am cerut bani pentru achitarea facturilor la centurile Oradea, Cluj, Suceava, am cerut bani pentru achitarea avansului pentru modernizarea centurii de nord a Bucureștiului”, precizează Dan Şova, ministrul delegat pentru Marile Proiecte de Infrastructură.

Pentru că nu sunt bani, nu s-au încheiat reparaţiile nici la drumul care leagă Beiuşul de Oradea. Probleme sunt și pe cei 76 de kilometri dintre Aleşd şi Zalău. Banii alocaţi au fost de 10 ori mai puţini. Pe loc stau şi lucrările de reabilitare a şoselei care leagă Bucureştiul de Adunaţii Copăceni.

Şi nu sunt singurele şantiere îngheţate de lipsa finanţării. Iar visteria Companiei de Drumuri se va goli şi mai mult. Amenzile aplicate de Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier nu vor mai merge la Drumuri, ci la bugetul de stat.

„Până acum, 10% mergea către buget şi 90% către CNADNR, iar din această sursa CNADNR a încasat în primele zece luni ale anului două milioane de euro”, spune Teodora Trandafir, purtătorul de cuvânt al Ministerului Transporturilor.

Bani suficienţi pentru repararea a doi kilometri de drum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri