Sorin Oprescu, test de sinceritate: „Nu mi-e frică de DNA”

Data publicării:
2701 20km0 20testsinceritate-46137

Test de sinceritate la Kilometrul 0 cu Elena Vijulie

Care este oraşul în care aţi vrea să locuiţi?

Bucureşti.

V-aţi gândit să emigraţi?

Nu.

Care este cel mai mare regret?

Că nu am putut să fac mai mult decât mi-am propus. Am fost mai ambiţios în viaţă. Am vrut să duc mai mult decât am putut să fac. Din diverse motive. De aia şi merg în continuare şi am ajuns la vârsta când am învăţat să spun nu.

Dacă nu aţi fi ales cariera de medic ce aţi fi făcut?

Eu aş fi vrut să mă fac pompier, pentru că mi-a plăcut mie spiritul ăla de sacrificiu, vedeam şi eu filme. Dar mi-au scos-o ai mei din cap. Şi apoi în clasa IX-a m-am intoxicat – cu ghilimelele de rigoare - cu viaţa de chirurg a lui Douglas, cu obstacole. Şi am zis că mă fac chirurg. Şi chirurg m-am făcut. Şi m-a ajutat Dumnezeu să pot să îmi duc până pe vârf meseria.

Vă este frică de DNA?

Doamnă, la cât m-au chemat, la cât m-au întrebat de-a lungul timpului... nu eu fiind obiectul, ci colateral. La anii care au trecut... În fiecare zi îmi povesteau toţi prietenii cum mă arestează mâine, din cauza terorii generale din ţară, că nu întâmplător vorbesc de normalitate... Vă spun foarte sincer că la vârsta mea nu mi-e frică decât de unul singur: de ăla suprem de sus de acolo. Am şi eu păcatele mele ca toată lumea. Nu mi-e frică, că nu au ce să îmi facă. Ceea ce am declarat, au verificat. Mi-au luat şi morţii la trântă, de mama, de tata, ce să îmi facă doamnă?

Nu erau presiuni, erau reclamaţii, plângeri din astea făcute de o serie întreagă de frimituri de oameni care au sistem de anelidă. Trei neuroni, unul în cap, unul în fund, altul în picior. Nu ştii cu care gândesc. Eu sunt respectuos, am zis fund.

Ce relaţie aveţi cu Ion Iliescu?

Eu îl respect pe omul ăsta... E mult spus prieteni, e un om pe care îl respect, e un om la care am ţinut şi ţin, care m-a şi ascultat în viaţă, când a fost vorba de profesiunea mea. Nu am greşit nici eu şi nici el. El când e bolnav e bolnavul perfect, chiar ascultă doctorii. Nu am făcut-o eu singur, am făcut-o cu colegi care au avut grijă, l-au îngrijit. De ce să nu spun sincer? Mă onorează aceasta. E mai mult decât simpatie... sau cel puţin aşa sper eu.

Cine este cel mai bun prieten?

O să fiu puţin cinic. Am un căţel acasă. Am trei, dar ăsta mi-e mai apropiat. Ăsta mi-e cel mai bun prieten. Tace din gură. Paşa. Tace din gură, nu vorbeşte, nu mă deranjează la cap. Când lasă cineva aia din poartă contra vântului se aşează acolo şi pot să treacă ore până când vin eu. Şi stă acolo, şi afară ninge, plouă. Era să se şi îmbolnăvească, prostul. L-am găsit acolo şi i-am spus fetei care are grijă de curte, băi fată, moare ăsta. „- Nu pot să îl iau de acolo, domnule Oprescu. Păi la 8 am dat ţeava aia jos de acolo că ştiam că veniţi acasă. Ăsta nu-i căţel de stat în curte... - Bine mă, mulţumesc frumos...”

Când va fi gata autostrada suspendată?

O s-o şi fac până la urmă, contra tuturor răutăţilor. Îi aştept pe ăia, am o scrisoare, pot să o prezint la toată lumea. Au primit aprobarea politică. Mă refer la chinezi. Sigur, vor participa la o licitaţie, că mai vor şi coreenii şi alte firme. Foarte bine, e binevenit. Ce trebuie să reţineţi este că trebuie făcută prin parteneriat public-privat, deci nu o fac din banii de buget că nici nu îi am.

Cred că până undeva în mai pot să ies cu licitaţia sau dialogul competitiv cu toată lumea, conform legislaţiei parteneriatului public-privat.

Aţi luat vreodată mită?

Nu doamnă, niciodată. În 1996, după ce am spus, de atunci începuse cu ciubucul la doctor. Ştiţi ce surpriză am avut? M-au sunat colegii: „Bă, ia-o mai uşor cu ciubucul”. Băi, staţi puţin, eu am vorbit de mine, a fost opţiunea mea şi asta se poate verifica. Şi dacă nu am făcut-o până la o anumită vârstă, eu sunt foarte conştient că mi-a rămas un singur lucru: onorabilitatea. Şi nu îmi fac un steag, o mândrie din asta. Unii m-au trecut la categoria „lasă, bă, că-i fraier”.

Vi s-a oferit mită?

A zecea zi de când m-am aşezat pe scaun. Nici nu ştiam despre ce e vorba.

Am avut altă surpriză cu DNA: zic, a cumpărat Videanu (Adriean Videanu, primarul general anterior – n.red.) un loc de cimitir pentru musulmani. Că şi noi avem la Istanbul un cimitir ortodox. Unde e, domnule? E la DNA în anchetă. Am mai stat o lună. Am pus mâna şi l-am sunat pe Morar (Daniel Morar, fostul şef al DNA). Uite aşa, aşa. Nu ştiu, nu îmi aduc aminte, vă răspund în două zile. Niciodată nu a fost vreo anchetă legată de acest cimitir.

Din aceeaşi emisiune:

Sorin Oprescu: „Clădirea Concordia va fi refăcută, şi nu distrusă”

Sorin Oprescu, despre demolarea Cathedral Plaza: „Calitatea mea de primar general este să respect legea”

„USL-ul n-are faţă de ananghie”. Sorin Oprescu nu se gândeşte să candideze la preşedinţie

Sorin Oprescu despre Bucureşti: „Chiar dacă îi deranjez pe unii, Dâmboviţa e curată, străzile sunt curate”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri