T. Băsescu: Și noi și Rusia avem interese, dar și interesele noastre trebuie respectate

Data publicării:
traian basescu cotroceni presidency ro 26 feb-6

Discuția a pronit de la vizita pe care ministrul român de externe Titus Corlățean urmează să o efectueze la Moscova. „Corlățean avea o întâlnire cu Serghei Lavrov. Cu siguranța vom consolida cooperarea pe amenințările de acest tip - teroriste, cibernetice, prevenirea traficului de arme, de ființe umane - și sper să fie în continuare abordată și problematica economică, asta fiind o treabă care e normal să fie, chiar dacă avem oarecare insatisfacții”, a spus președintele.

„Vă încurajez să fiți prudenți, cum suntem și noi, cum e și Moscova. Facem însă pași, vedem ce se poate face”, a subliniat el.

„Unul dintre obiectivele mele a fost o opțiune ireversibilă către Vest. Oricât m-am uitat pe glob, chiar și înainte de a fi ales prima dată, opțiunea mea a fost Statele Unite. Acum aproape că pot să fiu liniștit. Avem baze militare americane aici, avem cooperare excepțională la nivel de structuri de securitate, se instalează scuturile antirachetă. România nu mai are altă direcție decât spre Vest. Sigur, cu escală la Bruxelles”, a explicat președintele.

„Când voi vedea și baza de la Deveselu finalizată, voi vedea în sfârșit drumul României că este ireversibil”, a subliniat Traian Băsescu.

„Pe de altă parte, unei țări ca Federația Rusă trebuie să-i spunem foarte clar că niciodată această echipare politico-militară nu vizează ostilitate față de Moscova. Trebuie să înțelegem și unii și alții este că avem interese în regiune. Rusia are interese mai mari, dar avem și noi interese și trebuie respectate”, a conchis președintele.

Traian Băsescu a comentat și relația cu Rusia pe tema gazelor. „Nu sunt un politician cu încredere în Moscova, cum nici Moscova nu are încredere în mine. Nu ne credem neapărat unii pe alții legat de bune intenții, dar niciodată Moscova nu ne-a creat probleme în a ne aproviziona. Că ne-a dat mai scump, mai altfel, România nu a avut probleme ca Moscova să spună nu gazului pentru România. Suspiciunea trebuie să meargă până la un punct. Niciodată Moscova nu va respinge o solicitare de gaze de la noi. Deja avem comnpanii în economia

noastră ce importă direct de la Gazprom, lucrurile sunt relativ dezghețate. Nu trebuie să ne facem probleme că într-o iarnă Moscova nu ne va da gaz”, a subliniat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri