T. Corlățean: Misiunea ONU trebuie să finalizeze cât mai rapid investigațiile din Siria. România continuă să se consulte cu partenerii

Data publicării:
titus corlatean resized mfax 1

 

„Suntem profund îngrijoraţi de deteriorarea accentuată a situaţiei din Siria. Atacuri precum cele din ultima perioadă, în special cele despre care există informaţii privind utilizarea armelor chimice şi care au produs un număr important de victime în rândul populaţiei civile, nu pot fi justificate. Le condamnăm cu fermitate. Folosirea de arme chimice este complet inacceptabilă. Este important de aceea ca misiunea ONU aflată pe teren să poată finaliza cât mai rapid şi fără niciun fel de impedimente investigaţiile necesare", a afirmat Corlăţean la Reuniunea Anuală a diplomaţiei române, relatează Mediafax.

El a subliniat că misiunea ONU este de natură să furnizeze „o analiză obiectivă bazată pe probe clare" privind utilizarea armelor chimice.

„Ne aşteptăm ca experţii ONU să beneficieze de deplina cooperare la faţa locului. Profesionalismul, expertiza şi statutul neutru al acestora sunt de natură să furnizeze întregii comunităţi internaţionale o analiză obiectivă bazată pe probe clare privind posibilitatea ca în Siria să se fi făcut uz de armament chimic", a spus Corlăţean.

De asemenea, ministrul de Externe a evidenţiat că, în aşteptarea rezultatelor anchetei ONU, România va continua consultările cu partenerii europeni şi euroatlantici şi împărtăşeşte mesajul Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă al UE, Catherine Ashton, privind sprijinirea demersurilor diplomatice care să pună capăt crizei siriene.

România va continua consultările cu partenerii europeni și euroatlantici

„În aşteptarea rezultatelor cât mai rapide ale anchetei ONU şi a dezbaterilor din forurile abilitate, şi am în vedere Naţiunile Unite în primul rând, România va continua consultările constante cu partenerii noştri europeni şi euroatlantici. Împărtăşim pe deplin mesajul anterior al Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă al UE, Catherine Ashton, referitor la necesitatea de sprijinire a demersurilor diplomatice pentru identificarea acţiunilor menite să pună urgent capăt actualei crize siriene", a menţionat Corlăţean.

Totodată, el a reiterat că România condamnă cu fermitate acţiunile care încalcă flagrant dreptul internaţional şi drepturile omului.

„Asemenea partenerilor noştri internaţionali, România condamnă cu fermitate orice acţiuni care încalcă flagrant dreptul internaţional şi drepturile fundamentale ale omului şi considerăm că nu este loc pentru impunitate în astfel de cazuri", a arătat şeful diplomației.

MAE acordă sprijin cetățenilor români din Siria

El a menţionat că MAE face tot ce îi stă în putinţă pentru a acorda sprijin cetăţenilor români care se mai află în Siria.

„În acelaşi timp, suntem cu atât mai îngrijoraţi cu cât în Siria, după cum se cunoaşte, se află în continuare un număr important de cetăţeni români. MAE urmăreşte în permanenţă evoluţiile care pot avea repercusiuni asupra siguranţei comunităţii româneşti şi face tot ce îi stă în putinţă, împreună cu alte instituţii ale statului, pentru acordarea de sprijin şi protecţie consulară", a mai afirmat Corlăţean.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, referitor la susţinerea de către ţara noastră a unei intervenţii în Siria a unei coaliţii internaţionale fără acordul ONU, că România se va poziţiona în acest sens după ce va afla rezultatul inspecţiei ONU privind utilizarea armelor chimice împotriva civililor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Construcția fabuloasă făcută de Ceaușescu de frica rușilor, care acum este considerată de străini una dintre...
Digi FM
Cătălin Bordea, reacție după mesajul transmis de fosta soție: „Nu am loc de ăștia doi în gânduri”
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, hârjoneală în mare, la St. Tropez. Ea, în costum de baie, el a preferat să stea...
Film Now
Record! Care este prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea...
Newsweek
Cine l-a lăsat pe Nicolae Ceaușescu fără replică la o vânătoare? „Du-te naibii cu ursul tău!”
Digi FM
Kate şi William au publicat o fotografie cu Charlotte şi Louis urmărind finala Euro 2024. Imaginea a făcut...
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Shannen Doherty a semnat actele de divorț cu o zi înainte să moară. Renunțase la banii pe care-i cerea lui...
UTV
Prima reactie a lui Catalin Bordea dupa ce Livia a postat o noua imagine cu Spike. “Nu am loc de astia doi in...