The Independent: Carnea de cal ajunsă pe piața britanică „ar putea fi de măgar”

Data publicării:
1102 20cal-48749

„Sper să nu fie de la noi o etichetare falsă, chiar dacă nu discutam de un produs toxic. Carnea de cal e comestibilă, ca și carnea de vită. Dar o etichetare falsă, care duce la câștiguri suplimentare, va decredibiliza România pentru o lungă perioadă de timp și riscurile sunt extrem de mari să avem restricții la export”, a avertizat, duminică, președintele.

Caii din România, interziși în UE. Ce scrie presa occidentală

Subiectul este şi în atenţia presei occidentale. „The Telegraph” scrie că în satele din România, caii sunt folosiţi la muncile câmpului, iar apoi sunt vânduţi abatoarelor. Iniţial erau exportaţi vii, în special în Italia.

Acum doi ani, Uniunea Europeană a interzis exporturile de cai vii din România, în încercarea de a preveni răspândirea anemiei infecţioase cabaline, o boală adesea cunoscută drept „SIDA cailor”.

În 2011, România a exportat mai mult de 6.700 de tone de carne de cal în ţări precum Franţa, Belgia, Italia şi Bulgaria, precizează publicaţia.

„The Sun” susţine că o bandă criminală ar fi capturat cai din Pădurea Letea şi i-a vândut unui abator din Sfântu Gheorghe. Unii aveau urme de tăieturi si fuseseră bătuţi cu răngi şi bâte. Nu li s-a dat mâncare sau apă de zile întregi înaintea călătoriei de 28 de ore către abator. Patru dintre ei erau morţi printre celelalte animale slabe şi înfometate, susține „The Sun”.

„The Independent on Sunday” dezvăluie faptul că nici autorităţile britanice nu au fost vigilente privind siguranţa alimentară. Carnea de cal din Regatul Unit exportată în Europa pentru procesare este contaminată cu fenilbutazonă, un medicament care, în anumite concentraţii, poate fi dăunător omului. Mai mult, „The Independent” speculează că așa-numita carne de cal de pe piața britanică ar putea fi, în realitate, de măgar. Sunt speculaţii care ar circula în rândul unor oficiali din domeniul industriei alimentare din Franţa, scrie „The Independent”.

The Independent: „Carnea de cal” ar putea fi de măgar

Potrivit publicaţiei, un politician francez a apreciat, duminică, că o lege care interzice circulaţia cailor pe drumurile din România ar putea să fie de vină pentru amplificarea vânzării frauduloase de carne de cal pe piaţa europeană a cărnii de vită. Căruţele trase de cai au reprezentat o formă de transport ce data de secole în România, însă sute de mii de animale au fost duse la abator după modificarea reglementărilor rutiere, scrie The Independent, citat de Mediafax.

Potrivit publicaţiei, această lege a fost adoptată în urmă cu şase ani, dar a fost pusă în aplicare recent, interzicând totodată circulaţia căruţelor trase de măgari, ceea ce a condus la apariţia acestor speculaţii în rândul unor oficiali din domeniul industriei alimentare franceze.

„Caii au fost interzişi pe drumurile din România, iar milioane de animale au fost trimise la abator”, a declarat Jose Bove, un vechi susţinător al micilor fermieri, vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, citat, de asemenea, de publicaţia britanică.

Presa franceză se concentrează asupra găsirii vinovaţilor: unde a fost etichetată carnea de cal drept vită. Jurnaliştii din Hexagon vorbesc despre ancheta începută de autorităţile române şi despre faptul că acestea susţin că problema nu a pornit din ţara noastră.

Carnea de cal are mai puțin colesterol

Carnea de cal seamănă la gust cu cea de vită atunci când este preparată, însă are mai puţin colesterol.

Prețul unui kilogram de carne de cal este la jumatate faţă de unul de vită. Bucătarii spun ca această carne este perfectă pentru prepararea unor reţete rapide.

În România, însă, puţini ar oameni şi consuma carne de cal. În ceea ce priveşte produsele de pe piaţă care conţin carne de cal, foarte multă lume trăieşte cu ideea ca salamul de Sibiu este unul dintre ele. În realitate, acesta conţine carne de porc şi doar membrana exterioară este de origine cabalină.

Șase lanţuri de magazine şi-au retras de pe rafturi produsele celor două firme, Comigel şi Findus, care ar putea conţine carne de cal. Printre acestea: Auchan, Carrefour şi Cora, care se găsesc şi în România.

Reprezentantul ONG-ului Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu, neagă vreo legătură între caii de la Letea şi carnea de cal din Marea Britanie. Contactat de gandul.info, Bărbuceanu spune că zona este ţinută sub observaţie şi de aici nu a plecat niciun cal. „Nimic nu mai mişcă fără ştiinţa şi avizul ANSVSA". a declarat Kuki Bărbuceanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri