Timbrul de mediu intră în vigoare săptămâna aceasta

Data publicării:
10032013 20m 20timbru 20mediu-54083

Actuala taxă auto va fi înlocuită cu timbrul de mediu, începând din 15 martie.

Dincolo de denumire, principalele schimbări introduse de timbrul de mediu vizează valoarea taxei care va fi plătită pentru a înmatricula o mașină second-hand pentru prima dată în România.

Astfel, pentru automobilele Euro 6 sau hibrid, nu se va plăti nicio taxă, iar pentru Euro 5 se va menține nivelul actual. Pentru mașinile din categoriile Euro 4 și Euro 3 se va plăti la înmatriculare o taxă mai mare cu 10-15 % față de nivelul din prezent. Suma de plată va scădea însă cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 și cu 90% pentru motoarele non-euro.

Ce se ascunde în spatele noii reglementări

Ceea ce nu arată în mod evident aceste cifre este că în spatele formulei timbrului de mediu se ascund două realități. Prima e că vânzările de mașini noi au scăzut timp de cinci ani la rând și au intrat în al șaselea an consecutiv de scăderi. A doua e că taxarea suplimentară, chiar și cu 10%, a mașinilor Euro 4 si Euro 3 reprezintă de fapt taxarea cu 10% a concurenței pentru mașinile noi.

Cu doar câteva zile înainte de intrarea în vigoare a timbrului de mediu, la cel mai mare târg auto de mașini la mâna a doua din Capitală a fost agitație și în rândul vânzătorilor de mașini și în cel al potențialilor cumpărători.

Un vânzător de automobile rulate susține că noul timbru de mediu va face ca acestea să fie foarte căutate.

România a introdus pentru prima dată o taxă de poluare în 2007, odată cu aderarea la Uniunea Europeană. De atunci și până acum au intrat în vigoare nu mai puțin de cinci variante diferite ale taxei auto.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri