Exclusiv Avionul care trebuia să-i aducă în țară pe cei 41 de români din Cairo s-a stricat. O altă aeronavă a MApN a decolat spre Egipt

Data actualizării: Data publicării:
401103059_734111165422863_7444534727938845446_n
Cetățeni români evacuați recent din Fâșia Gaza. Foto: Facebook/MAE

Avionul Spartan, care a fost trimis în Cairo pentru a-i aduce în țară pe cei 41 de români, s-a stricat. Aeronava a ajuns în Cairo, dar nu a mai putut decola spre România. Piloții români au depistat o problemă tehnică, înainte de decolare.

ACTUALIZARE 19.40 MApN anunță că o aeronavă C-27J Spartan a decolat sâmbătă seară de pe Aeroportul Otopeni cu destinaţia Cairo, pentru a transporta materialele necesare pentru remedierea defecţiunii raportate la bordul aeronavei C-130 Hercules, care trebuia să aducă în ţară cei 41 de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi recent din Fâşia Gaza.

"Ca urmare a faptului că echipa tehnică de la bordul aeronavei C-130 Hercules de la Cairo nu a reuşit procurarea pe plan local a piesei de schimb pentru remedierea defecţiunii raportate, o aeronavă C-27J Spartan a decolat în urmă cu scurt timp, în jurul orei 18,50, de pe Aeroportul Otopeni cu destinaţia Cairo, pentru a transporta materialele necesare'', anunţă Ministerul Apărării Naţionale.

Potrivit sursei citate, cele două aeronave militare vor decola de la Cairo imediat după remedierea defecţiunii aeronavei Hercules, estimarea sosirii pasagerilor la Otopeni fiind în jurul orei 3,00, duminică dimineaţă.

Imagini cu românii care așteaptă să ajungă în România

Cetățeni români evacuați recent din Fâșia Gaza. Foto: Facebook/MAE
Cetățeni români evacuați recent din Fâșia Gaza. Foto: Facebook/MAE

„Cei 41 de cetățeni români și membri de familie evacuați recent din Fâșia Gaza, vor porni spre România, prin intermediul unui zbor realizat cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale.

Cei 41 de români și membrii de familie au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt prin punctul de frontieră Rafah, în cursul zilei de 9 noiembrie 2023, fiind preluați ulterior de către reprezentanții Ambasadei României în R.A. Egipt. O echipă mobilă a Celulei de Criză a MAE i-a însoțit apoi până la Cairo.

MAE continuă dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a celorlalți cetățeni români și membri de familie aflați în Fâșia Gaza, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate. În prezent, trei echipe consulare mobile din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE se află în R.A. Egipt, în vederea sprijinirii demersurilor specifice în teren”, a transmis MAE, pe pagina de Facebook.

Avionul MApN trimis în Cairo s-a stricat

ACTUALIZARE 15.00 Avionul trimis de MApN s-a stricat, potrivit unor surse Digi24.

Aeronava a ajuns în Cairo, dar nu a mai putut decola spre România. Piloții români au depistat o problemă tehnică, înainte de decolare.

Armata a trimis un alt avion în Cairo, cu piese de schimb.

Astfel, cel mai probabil, românii vor ajunge în țară după miezul nopții.

„Prioritatea noastră e ca cetățenii români evacuați să ajungă în siguranță în România. Astfel de situații apar, nu este nimic ieșit din comun. Obiectivul este aducerea cetățenilor români și membrilor de familie în siguranță în România. Grupul a fost evacuat în urmă cu câteva zile, au reușit să treacă prin punctul de trecere de la Rafah, au ajuns la Cairo, iar acum se vor îndrepta spre România, când toate condițiile vor fi îndeplinite. Colegii mei sunt în permanentă legătură cu ei, le acordă toată asistența și protecția consulară de care au nevoie”, a declarat Radu Filip, purtător de cuvânt MAE, la Digi24.

ACTUALIZARE 13.30 Avionul a ajuns în Cairo. La ora 17.00 va ajunge în România. Din primele informații, 17 dintre cei 41 români de pe listă sunt copii, iar cel mai mic are doar patru luni.

Știre inițială Avionul militar a decolat în această dimineață de la Baza 90, din Otopeni. Este vorba despre un avion de transport Spartan, care se îndreaptă către Cairo. În jurul prânzului va ateriza în Egipt. Sunt deja pregătiți cei 41 de români scoși din Fâșia Gaza pentru a fi aduși înapoi în România.

Ei au ajuns în Egipt acum două zile, au trecut prin punctul de frontieră Rafah și așteptau acest ajutor din partea Guvernului României, pentru a fi aduși în țară.

În a doua parte a zilei, cel mai probabil după-amiază, ar urma să ajungă în România. Aeronava va ateriza la Baza 90, acolo unde vor fi medici, voluntari, care vor avea grijă de ei.

Principala lor misiune va fi să verifice dacă aceștia au o stare de sănătate bună, dacă sunt probleme medicale. Dacă nu există astfel de situații atunci cei care nu au unde să meargă vor fi cazați într-un hotel din București, așa cum s-a întâmplat și cu cei 93 de români evacuați din Fâșia Gaza.

În același timp, alți 107 români, care se află, în continuare, în Gaza așteaptă un răspuns. Ei se află la punctul de frontieră Rafah și așteaptă ca Egiptul să deschidă din nou punctul de trecere, pentru ca și ei să ajungă în Egipt și mai apoi în România.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri