USL ia în considerare cuplarea alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare în 2014

Data publicării:
23012013 20ponta 20alegeri-45281

„Noulpreşedinte,săîntreînmandatlaexpirarea mandatuluipreşedintelui. Politic nu e niciun fel deproblemă. Pentru Băsescu, după 9 ani jumătate nu credcămaicontează trei luniînplussauînminus. E o discuțieînsăînprimulrândde ce emaibine pentru România. Eu credcăemai binesăavem alegerimaipuţine anul viitor. Numaipuţine, darsăle avem concentrate doarlasârșitul luimaisauiunie, cândsuntcele pentru Parlamentul European.Sunt şialteţărieuropene careşi-au stabilit alegerile naționale odată cu europarlamentarele. Dacăţiiţaraun an întregînalegeriaidezavantajele unui an electoral”, a declarat Victor Ponta.

Întrebat de răspunsul primit din partea președintelui Traian Băsescu, Victor Ponta a răspuns că nu a primit încă niciun răspuns și este de așteptat să o examineze.

„O examinează (propunerea – n.red.), nu putea să-mi dea un răspuns, nici nu putea să-mi dea un răspuns pe loc. Este o idee, dar în spatele acestei idei nu-i nimic ascuns, decât faptul că ar fi bine să nu ținem țara tot anul în alegeri. Oricum prezidențialele sunt în două tururi, ideea e de a avea o lună, două, maxim, de campanie electorală și nu 12 luni, că o să fie greu și ne-ar prinde bine mai puține campanii electorale”, a menționat premierul.

Întâlnire Antonescu-Ponta-Băsescu

Crin Antonescu a confirmat pentruGândulcă a avut o întâlnire cu Victor Ponta și Traian Băsescu, în biroul său de la Senat. Subiectul a fost raportul Comisiei Europene, ce va fi făcut public la 30 ianuarie și nu va fi foarte favorabil României.

S-a discutat și subeictul comasării alegerilor. Președintele nu a avut o obiecție, dar nu a dat răspuns aseară, având nevoie de timp de gândire, a declarat Antonescu.

Discuțiile încep după modificarea Constituției

Întrebat, marţi seară, la un post de televiziune,dacă au fost discuţii la nivelul USL şi dacă se ia în considerare cuplarea alegerilor europarlamentare de anul viitor cu cele prezidenţiale, Daniel Chiţoiu a răspuns pozitiv.

„Da, luăm în considerare, au fost discuţii la nivelul USL”, a spus el, potrivit MEDIAFAX.

El a explicat că numai în momentul în care încep discuţiile pentru modificarea Constituţiei va fi abordată concret posibilitatea unificării celor două tipuri de alegeri.

„Bineînţeles că vor avea loc ulterior negocieri cu preşedintele României, dacă este dispus să-şi întrerupă mandatul în luna mai, când vor fi alegerile europarlamentare, pentru că s-au decalat cu o lună la nivel european şi inclusiv în România, sau se va merge pe o formulă să se facă alegerile (prezidenţiale, n.red.) în luna mai şi să se preia mandatul la expirarea mandatului actualului preşedinte”, a explicat Chiţoiu.

Actualul mandat al preşedintelui Băsescu expiră în decembrie 2014.

Ce prevede Constituția

Acest lucru ar putea fi posibil, Constituția nu interzice comasarea alegerilor europarlamentare și prezidențiale, dar există două posibilități pentru a se realiza acest lucru.

Președintele își dă demisia și scurtează mandatul cu șase luni de zile, pentru ca noul președinte ales să intre în atribuții imediat după alegeri.

A doua posibilitate ar fi ca președinte ales în luna mai, dacă va fi stabilită această lună, să nu depună jurământul până în momentul în care îi expiră mandatul lui Traian Băsescu.

Potrivit Legii alegerilor prezidențiale, alegerile se fac cu 45 de zile înainte de expirarea mandatului președintelui în exercițiu. Ceea ce înseamnă că ar trebui modificată această lege.

Anul trecut, în 6 aprilie, preşedintele Traian Băsescu le-a trimis o scrisoare liderilor USL în care le garanta că va demisiona în timp util dacă vor accepta revizuirea Constituţiei aşa cum ea a fost cerută prin referendumul din noiembrie 2009, dar şi propunerea de reducere a mandatului preşedintelui la patru ani.

Textul complet al scrisorii din 6 aprilieaici.

Petru Filip: „Ideea trebuie luată în discuție, poate fi un subiect”

Senatorul PSD Petru Filip, președintele comisiei de politică externă, a declarat la Digi24 că ideea trebuie luată în discuție și poate fi un subiect, dar a subliniat că ea este legată de modificarea legislației actuale.

Ioan Ghișe: „Numitul Băsescu Traian este în postura de impostor”

Senatorul PNL Ioan Ghișe și-a reluat mai vechea idee referitoare la validarea referendumului pentru demiterea președintelui și a subliniat că „numitul Băsescu Traian este în postura de impostor”, iar dacă Parlamentul va constata uzurparea calității oficiale, este posibil să fie alegeri prezidențiale chiar în acest an. „În politică multe lucruri care par imposibile sunt posibile”, a spus Ioan Ghișe.

Gheorghe Ialomițianu: Marele avantaj ar fi modificarea Constituției

„Traian Băsescu a spus că e de acord cu reducerea mandatului, dacă se modifică Constituția și erau niște condiționalitățui legate de funcționarea Parlamentului, etc”, a spus, la Digi24, Gheorghe Ialomițianu, deputat PDL.

„Dacă analizăm problema din prisma cheltuielilor, se produce o economie, iar electoratul va fi chemat o singură dată în 2014. Nu trebuie să avem atâtea alegeri, pentru că e afectat actul de guvernare, stabilitatea”, a subliniat el.

„Ca mesaj, Comisia de la Veneția va avea unele rezerve. Unul este mesajul pentru europarlamentare, altul e mesajul pentru prezidențiale. Dacă ne gândim că președinția are ca atribuții politica externă, unele lucruri sunt comune”, a declarat deputatul.

„Marele avantaj ar fi modificarea Constituției, să poată funcționa eficient instituțiile, și să avem cât mai puține cheltuieli cu alegerile. Sunt convins că, dacă vom avea două seturi de alegeri în 2014, instituțiile vor funcționa la un nivel mai redus”, a mai spus Ialomițianu.

„Pentru PDL cel mai important lucru este modificarea Constituției. Președintele trebuie să aibă o discuție legată de Constituție, nu cred că lucrul cel mai important e momentul alegerii președintelui. Dacă premierul va discuta cu președintele pe modificarea Constituției, cred că multe lucruri se vor rezolva”, a conchis fostul ministru de Finanțe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri