V. Ponta, despre Roșia Montană: Dacă nu făceam absolut nimic, urma să plăteasc nu știu câte miliarde despăgubiri

Data publicării:
ponta -Mediafax Foto-Gabriel Petrescu 1

„De 14 ani toată lumea zice că, dar nimeni nu face. Eu cred că am avut curajul și mi-am asumat și criticile de rigoare, să pun pe masa decidenților, a Parlamentului, situatia, cu lucruri bune, cu lucruri rele, iar cei care sunt contra proiectului sau susțin proiectul, trebuie să meargă și sunt convins că opinia lor va influența votul Parlamentului”, a spus premierul.

Victor Ponta s-a declarat de acord cu un vot nominal în Parlament pentru această lege. „Total de acord, dar până la vot, oamenii, și cei care au protestat și cei care stau acasă, au cerut o dezbatere și cred că acea dezbatere este absolut necesară și cred că toți cei care au opinii pro și contra trebuie să meargă să spună în acea comisie specială care sunt argumentele lor”, a afirmat Victor Ponta.

„Avizele Ministerului Justiției și al Economiei sunt pozitive”

Întrebat de punctul de vedere critic transmis de Ministerul Justiției, Victor Ponta a comentat: „Asta e treaba Parlamentului, să analizeze toate punctele de vedere și să ia o decizie în cunoștință de cauză”.

Pe de altă parte, premierul a subliniat că avizele date de Ministerul Justiției și cel al Economiei sunt pozitive: „Au dat avize pozitive, și una și alta. (...) Amândouă au fost pozitive., la ce va referiti dvs. este un document de lucru care a fost luat în considerare la întocmirea proiectului și toate observervațiile ministerelor au fost integrate”.

Proiectul de lege propus de Guvern care prevede începerea exploatării la Roşia Montană este în mare parte neconstituţional. Concluzia este a experţilor Ministerului Justiţiei care avertizează că, dacă proiectul guvernului va trece de Parlament, statul poate pierde controlul proiectului aurifer. Actul normativ, aflat acum la Senat, este un document plin de confuzii juridice şi excepţii de la legile în vigoare, care fac statul simplu martor la situaţia de la Roşia Montană, susţin specialiştii, în documentul publicat de Digi24.

În plus, în documentul Ministerului Justiției se subliniază: „Cu privire la solicitarea de aviz din cadrul adresei cu care a fost transmis proiectul la Ministerul Justiției, precizăm că (...) pentru avizul de legalitate proiectele de acte normative este necesar să fie trimise în original „numai după obținerea tuturor avizelor autorităților publice interesate în aplicare”, respectiv, nu numai cele care sunt trecute în Expunerea de motive, ci și cele ale căror aviz al arătat că este necesar”.

Întrebat de ce nu există un aviz de mediu pentru acest proiect după atâția ani, premierul a răspuns: „Eu eram obligat, conform legii, și încerc să explic celor care vor să mă audă, că în conformitate cu legea actuală, eu trebuia să dau aviz și sa pornească proiectul Roșia Montană. Ei au îndeplinit toate condițiile cerute de lege. Tocmai pentru că am considerat că nu e bine să fac acest lucru, am trimis legea în Parlament ca să fie o dezbatere reală. Asta e situația și din acest motiv, dacă nu făceam absolut nimic, urma să plăteasc nu știu câte miliarde despăgubiri firmei respective. Or, eu nu vreau să plătesc din banii dumneavoastră, din banii contribuabilului despăgubiri pentru niște contracte semnate din 1998 încoace”.

„Eu vreau să existe o decizie a Parlamentului, măcar nu poate fi dat în judecată Guvernul că, așa cum a făcut Boc, nu a făcut nimic. Eu am făcut ceva: am renegociat, am pus pe masa Guvernului și am pus în discuție publică, după care, fiecare parlamentar, ascultând toate argumentele pro și contra, la un moment dat, nu știu când, va vota”, a spus Victor Ponta.

Premierul a evitat să comenteze ce se va întâmpla dacă proiectul nu va fi votat în Parlament. „În cazul Guvernului, cu siguranță urma să plătim despăgubiri importante, nu știu să vă răspund la toate întrebările cu dacă”, a conchis Victor Ponta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri