Victor Ponta, despre contractul Roşia Montană: Licenţa de exploatare din 1999 este confidenţială

Data publicării:
ponta victor RESIZE-AFP Mediafax Foto-THIERRY CHARLIER

Licenţa de exploatare de la Roşia Montană rămâne secretă. Degeaba au promis autorităţile că vor face publice toate documentele încheiate pentru exploatarea zăcământului aurifer. Premierul Victor Ponta şi ministrul delegat pentru marile Proiecte, Dan Şova, au ieşit în tandem, într-o conferinţă de presă, însă nu au reuşit să limpezească lucrurile. 

 

(FOTO - Mediafax)

Se ştie doar că licenţa a fost dată în 1999, expiră în 2019, că România trebuie să dea despăgubiri dacă Gabriel Resources va cere acest lucru, iar investiţiile canadienilor până acum au ajuns la 550 de milioane de dolari.

Declaraţiile premierului Victor Ponta

„Referitor la proiectul de lege trimis Parlamentului: licenţa de exploatare emisă în 1999 de Guvernul României are gradul de secretizare "CONFIDENŢIAL". Consider, şi-mi asum asta, că anumite aspecte de interes public pot să le fac publice. Licenţa conform legii României şi deciziilor instanţei rămâne secretă”

„Duranţa licenţei e de 20 de ani. Titularul plăteşte statului o redevenţă de 2%, renegociată la 6%. Nivelul de 6% al redevenţei este maxim”

„În baza respingerii legii, e foarte clar că proiectul nu se va realiza”.

„Înştiinţările oficiale privind investiţiile concrete făcute - investiţiile de infrastructură, de ecologizare şi de reorganizare a exploatării, făcute de către companie - sunt estimate la aproximativ 550 de milioane de euro. Obligaţiile de mediu şi de protecţie a patrimoniului pe care România trebuie să le acopere dacă nu se face proiectul .. România trebuie să plătească ecologizarea zonei pentru că se vorbeşte de ce lacuri de cianuri ar fi în urma proiuctului. Nu se vorbeşte de lacurile care există azi acolo, în urma exploatării din anii trecuţi. Contaminarea apelor pe 45 de kilometri există, statul trebuie să decontamineze această zonă. Per total 480 – 500 de milioane de euro. În baza business - planului, încasările care ar fi fost previzionate pentru statul român, de 3,6 miliarde de euro, nu le poţi trece la pierderi că nu le avem, dar compania ar fi avut încasări de 2,7 miliarde de dolari. În măsura în care ar exista un litigiu contra statului român, evident că ne vom apăra în faţa instanţelor internaţionale pentru a nu plăti aceste despăgubiri, dar există un potenţial pericol”.

„Obligaţia mea ca şi copreşedinte al USL este de a prezenta toate datele care ţin de guvern la modul cel mai obiectiv după care vom lua o decizie politică. Nu mă interesează interesele unei firme private, ci ce poate câştiga sau pierde statul român”.

După conferința de presă, pe site-ul Guvernului au fost publicate documentele la care a făcut referire premierul.

Declarațiile ministrului pentru Marile Proiecte, Dan Șova

Din punctul de vedere al disciplinei parlamentare, dacă se decide la nivel politic să se voteze „nu”, Dan Șova a spus că se va supune deciziei politice la votul din Parlament, dacă aceasta va fi luată. „Dacă rămânem cu votul liber, eu votez „da””.

„Statul român, în cazul unui litigiu, se va afla într-o poziție foarte dificilă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri