Victor Ponta: Sunt foarte dezamăgit de rezultatul de la Bruxelles, nu e niciun euro în plus

Data publicării:
08022013 20m 20ponta 20dezamagit 20digi-48526

Actualizare 22.14. Premierul Victor Ponta a detaliat, în „Jurnalul de seară” de la Digi24, motivele pentru care consideră rezultatul negocierilor de la Consiliul European de la Bruxelles un eșec, arătând că, din punctul său de vedere, România a pierdut 9 miliarde de euro.

În plus, șeful Executivului și-a exprimat speranța ca, pentru exercițiul financiar următor celui din 2014 – 2020, să se schimbe prevederile constituțioanale, astfel încât premierul să participe la aceste reuniuni și să nu se mai întâmple ca în prezent, când „cineva negociază, altcineva aplică”.

--------------------

Potrivit premierului, citat de Mediafax, bugetul este prezentat să pară mai bun, dar de fapt este foarte rău faţă de propunerea iniţială a Consiliului European, iar practic nu s-a obţinut nici un euro în plus faţă de noiembrie.

„Sunt foarte dezamăgit de rezultatul final, pe care oricum îl prezentăm să pară mai bun, când de fapt este foarte rău faţă de propunerea de 48 miliarde euro făcută iniţial de Comisia Europeană şi preşedintele Barroso. România a obţinut 39 miliarde euro, deci am pierdut 9 miliarde euro faţă de propunerea iniţială şi niciuna dintre cererile noastre speciale referitoare la valoarea prefinanţărilor, care de la 7% a scăzut la 4%, la cofinanţarea la dezvoltarea rurală, care de la 85% a scăzut la 75%, şi multe alte lucruri tehnice, de fapt nu am obţinut nimic. Practic, faţă de luna noiembrie, astăzi România nu a reuşit să obţină un euro în plus şi niciun avantaj. Cred că este o alocare nedreaptă pentru România, nu are rost să ne păcălim singuri”, a spus Victor Ponta, pentru Mediafax.

El a explicat că Polonia, de exemplu, care pentru exerciţiul bugetar a beneficiat de 70 miliarde euro, dublu faţă de bugetul de 33 miliarde euro al României, a primit în plus 15%, în timp ce România, cu jumătate din bugetul Poloniei în intervalul menţionat, a primit în plus doar 18%.

„Oricum am vrea să prezentăm cifrele, este un rezultat foarte prost, cel mai prost pe care-l puteam avea, este o mare dezamăgire”, a afirmat Ponta.

Reacția președintelui Traian Băsescu

Rugat să comenteze afirmaţia premierului, preşedintele Traian Băsescu, aflat la Bruxelles după negocierile pe marginea bugetului UE, a precizat scurt că propunerea iniţială a Comisiei Europene era pe un buget total de 1080 de miliarde, acum fiind vorba de un buget aprobat de 960 de miliarde.

După ce jurnaliştii au detaliat că premierul Victor Ponta spera la o alocare de 48 de miliarde de euro, preşedintele a replicat: „Cine a propus vreodată României 48 de miliarde?"

Am o rugăminte", a continuat preşedintele. „Nu mă băgaţi în... Nu vă spun ce discutăm. Eu i-am pus la dispoziţie (premierului) ultimul document pe care l-am transmis Uniunii Europene", a precizat şeful statului.

Pe aceeaşi temă:

Traian Băsescu: România a obţinut cea mai mare creştere procentuală a bugetului: 18%

Bugetul UE, restrâns cu 34 de miliarde. Herman van Rompuy: „Unii şi-ar fi dorit să vadă mai mulţi bani aici”

Consiliul European discută bugetul UE. România primeşte 39,8 de miliarde de euro

Elena Udrea: Fără discuție, ceea ce a obținut România este un mare succes

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri