Sari la conținut

Ziua romilor, fără romi

Evenimentul pentu Ziua Romilor, organizat în Cetatea Alba Carolina, n-a fost deloc un succes. Micii, sucurile şi un recital muzical - toate oferite gratuit - abia au strâns 20 de persoane.

N-am ştiut că se ţine astăzi. Nu v-au anunţat? Nu m-a anunţat nimeni”, spune unul membrii comunităţii romilor.

„N-am ştiut doamnă. Era bine dacă se organiza, aici la dumneavoastră în cartier? Păi da, că eram mai mulţi”, adaugă un altul.

O concluzie la care a ajuns şi edilul din Alba Iulia, după ce a cheltuit 7.000 de lei cu organizarea eveniment.

„Poate noi am greşit... şi cred că am greşit. Trebuia să facem lucrul acesta acolo, la ei acasă, la talcioc”, spune Mircea Hava.

În plus, persoana aleasă pentru a prezenta evenimentul a fost consilierul local Rareş Buglea, care în urmă cu doi ani a făcut o declaraţie care i-a revoltat pe reprezentanţii comunităţii rome.

„...Susţin în continuare sterilizarea femeii rome, dacă după prima naştere, la ancheta socială se dovedeşte că nu are condiţii şi nici intenţia de a creşte primul prunc în condiţii cât de cât umane! De ce să o lăsăm să-l nască şi pe al doilea (...) să plătească statul ajutoare sociale?”, a spus acesta.

Consilierului o fost amendat cu 8.000 de lei de Consiliului pentru Combaterea Discriminării.

Mi se pare o sfidare ca un om care a fost sancţionat de CNCD pentru declaraţii rasiste şi misogine să fie pus să modereze un eveniment care se referă tocmai la romi”, spune Petre Manole, membru al CNCD.

Nu poate nimeni să mă determine să-mi retrag cuvintele referitoare la faptul că orice mamă din ţara aceasta trebuie să facă atâţia copii cât poate să crească”, insistă în continuare Rareş Buglea.

Potrivit primarului, consilierul local a fost ales să prezinte evenimentul organizat de Ziua Romilor, pentru că s-a implicat în ultima vreme în rezolvarea problemelor acestei comunităţii. Mâncarea pregătită cu această ocazie a fost împărţită, în cele din urmă, în cartierele cu populaţie preponderent romă.